Provincie Noord-Holland

Datum

27-11-2008

Onderwerp

'EU-wetgeving schadelijk voor werkgelegenheid'

Joyce Duivenvoorde

Op grond van nieuwe EU-wetgeving moeten bedrijven hun recht om CO2 uit te stoten aankopen bij de EU. Bedrijven kunnen dit recht ook verkopen. Deze 'veiling van emissierechten' gaat ten koste van de Europese industrieën en de werkgelegenheid. Dit vindt een aantal Europese regios, waaronder de Provincie. Noord-Holland wil voorkomen dat bedrijven hun productie, en daarmee ook de CO2 uitstoot, verhuizen naar landen met minder strikte milieu- en klimaatnormen.

Een aantal Europese regios is van mening dat de veiling van emissierechten ten koste gaat van de Europese industrieën en de werkgelegenheid, zolang er geen wereldwijde afspraken zijn gemaakt. De provincies Noord-Holland en Limburg, de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Beieren en de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich vragen in een brief aan de Europese Commissie en het Europees Parlement aandacht voor de economische gevolgen van invoering van de veiling in emissierechten. Op 26 november ondertekent gedeputeerde Europese Zaken Rinske Kruisinga (CDA) in Brussel deze brief namens de provincie Noord-Holland.

De regio's vinden dat het veilingsysteem leidt tot een aanzienlijke kostenstijging voor Europese bedrijven. Corus bijvoorbeeld investeert al jaren in het verbeteren van de energie efficiëntie en in onderzoek naar vernieuwingen in het productieproces die de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. Het bedrijf is daarnaast van mening dat staalproductie buiten Europa gepaard gaat met aanzienlijk meer CO2-uitstoot per ton staal. Het veilingsysteem leidt daarmee per saldo tot méér uitstoot van CO2.

Omdat bedrijven buiten Europa deze kosten niet hebben, dreigt het gevaar dat de productie en de werkgelegenheid zich verplaatsen naar elders, en daarmee ook de CO2-uitstoot. Hierdoor draagt het veilingsysteem niet bij aan de mondiale reductie van CO2. Noord-Holland dringt erop aan dat eerst de concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven veilig wordt gesteld, bijvoorbeeld door compensatie van de kosten, voordat het veilingsysteem wordt ingevoerd.