Gemeente Eemsmond


Winkelgebied Uithuizen verder verfraaid
donderdag 27 november 2008

Het centrum van Uithuizen gaat opnieuw op de schop. Nadat eerder al winkelplein de Blink volledig werd vernieuwd, is het nu de beurt aan de Hoofdstraat-Oost, Leeuwstraat, Kaakstraat, Kerkstraat en Oosterstraat. In opdracht van de gemeente Eemsmond start eind maart 2009 een grootscheepse herinrichting van dit gebied. De verfraaiingsoperatie neemt naar verwachting bijna vijf maanden in beslag en vergt een investering van zon zevenhonderdduizend euro.

De plannen worden officieel gepresenteerd tijdens een openbare informatiebijeenkomst op dinsdag 9 december vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis in Uithuizen. Bij die gelegenheid wordt met lichtbeelden en tekeningen een beeld geschetst van de komende veranderingen.

Eigentijdse uitstraling
De straten die onder handen worden genomen, worden heringericht in de stijl van de Blink. Dit betekent dat van gevel tot gevel nieuwe bestrating wordt gelegd. Lichtmasten en ander straatmeubilair worden vervangen en aan de rechterkant van de straat komen parkeervakken. Gerekend vanuit het centrum wordt de Leeuwstraat heringericht tot de Noorderstraat. De Oosterstraat tot aan de afslag naar kinderdagverblijf Kids2B. De Hoofdstraat-Oost, de Kerkstraat en Kaakstraat worden over de volle breedte verfraaid. Door deze operatie wordt meer eenheid gebracht in de aanblik van het centrum, dat hierdoor een nieuwe en eigentijdse uitstraling krijgt.

De gemeente Eemsmond investeert in het winkelgebied. De gemeente wil hiermee de leefbaarheid in de regio, maar ook de locale economie een sterke impuls geven. Uithuizen heeft een belangrijke centrumfunctie in Noord-Groningen. Sinds jaar en dag komen vanuit de wijde omtrek consumenten naar het dorp voor het doen van inkopen. In betrekkelijk korte tijd zag Uithuizen het winkelaanbod groeien door de komst van nieuwe filiaalbedrijven.

"We verwachten dat deze investering de aantrekkingskracht van Uithuizen verder vergroot. Niet alleen doordat een verdere groei van het winkelaanbod gestimuleerd wordt, maar ook doordat een groot en aantrekkelijk centrum voor de regio ontstaat", zegt burgemeester Marijke van Beek.
Dat is ook de mening van de Handelsvereniging Uithuizen, die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de herinrichtingsplannen. De ondernemers hebben via hun belangenorganisatie een duidelijke stem gehad bij het uitwerken van de verfraaiing.