ProRail

Persbericht


01-01-1900

Uitloop werkzaamheden vervanging spoorviaduct Deventerweg (N348) Zutphen

Door de slechte weersomstandigheden van de afgelopen dagen lopen de werkzaamheden aan het viaduct over de spoorlijn Zutphen-Winterswijk in de Deventerweg (N348) te Zutphen drie dagen vertraging op. Hierdoor is er, in plaats van tot en met zondag 30 november, tot en met woensdag 3 december geen doorgaand verkeer mogelijk via de N348 tussen Deventer en Zutphen. Het verkeer wordt via de huidige omleidingsroute omgeleid.

Tijdens de sloop- en montagewerkzaamheden van afgelopen dagen heeft de aannemer veel last gehad van sneeuw en bijbehorende gladheid. Hierdoor kon er in verband met de veiligheid van de medewerkers minder snel gewerkt worden dan gepland. Ondanks dat er de afgelopen dagen en nachten hard gewerkt is, is een verschuiving in de planning noodzakelijk. In de nieuwe planning is rekening gehouden met de komende weersverwachtingen. Het uitharden van het betonnen dek heeft met deze weersomstandigheden meer tijd nodig, waardoor de asfaltering van het dek later plaatsvindt. De aannemer zal in de periode tot en met 3 december dag en nacht werken.

Omleidingsroutes
Het verkeer wordt via de huidige omleidingsroute omgeleid, hieronder in hoofdlijnen beschreven:

Gemotoriseerd (snel)verkeer

* Motorvoertuigen komend uit (noord)oostelijke richting met bestemming Zutphen worden omgeleid via de provinciale weg langs Laren/Lochem (N332) aansluitend op de N346 langs Warnsveld.
* Motorvoertuigen, lager dan 4 meter, komend uit westelijke richting met bestemming Zutphen, rijden om via de provinciale weg langs Voorst (N345).

* Motorvoertuigen lager dan 4 meter, komend uit zuidelijke richting met bestemming Deventer, worden omgeleid via de provinciale weg langs Voorst, de N345.

* Motorvoertuigen, hoger dan 4 meter, komend uit Zutphen met bestemming Deventer, dienen via de provinciale weg langs Warnsveld (N346) aansluitend op de N332 langs Lochem/Laren te rijden.
* Motorvoertuigen, hoger dan 4 meter, komend uit westelijke of (noord)oostelijke richting met bestemming Zutphen, rijden via de provinciale weg langs Laren/Lochem (N332) aansluitend op de N346 langs Warnsveld.

Voetgangers en (brom)fietsers
Voetgangers en (brom)fietsers tussen Zutphen en Eefde worden omgeleid via de Industrieweg, Zweedsestraat en de IJslandsestraat, visa versa.

Openbaar vervoer

* Buslijn 81 van Syntus rijdt tot en met 3 december volgens een aangepaste route via de sluis bij Eefde. Deze wordt tijdelijk voorzien van een bussluis en is alleen toegankelijk voor bussen van Syntus en hulpdiensten.

Achtergrond
De stalen constructie van het spoorviaduct was aan vervanging toe. Ter ontlasting van de constructie is vorig jaar een snelheidsbeperking ingesteld voor het autoverkeer van maximaal 30 km/uur. ProRail is als spoorwegbeheerder eigenaar van het viaduct en heeft aannemer Reef Infra B.V. opdracht gegeven de huidige stalen constructie van het viaduct te vervangen door een betonnen constructie. Tegelijkertijd wordt het viaduct aan beide zijden voorzien van een breder fietspad. Met de ingebruikname van de nieuwe constructie is een snelheidsbeperking voor het autoverkeer niet meer nodig. In maart 2009 brengt de aannemer de definitieve asfaltlaag aan op het viaduct en zijn de werkzaamheden gereed.