Gemeente Emmen

Emmen landelijk gekozen als experimenterende gemeente

27 november 2008

Gemeente Emmen gaat In actie met burgers!

Vanochtend is Emmen gekozen als een van de twaalf experimenterende gemeenten voor het programma in actie met burgers! De gemeente Emmen heeft zich aangemeld met het onderwerp inkopen door burgers. In actie met burgers! is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het project wordt uitgevoerd wordt door het Actieprogramma Lokaal Bestuur.

Burger en bestuur dichter bij elkaar

Tot en met 1 oktober konden gemeenten uit heel Nederland vernieuwende projecten aandragen voor In actie met burgers! Uit de aanmeldingen koos een toetsingscommissie de twaalf meest opvallende projecten en werkwijzen waarbij het draait om het dichter bij elkaar brengen van burger en bestuur. Emmen is een van deze twaalf geselecteerden. Bij de projecten is het belangrijk dat andere gemeenten van de werkwijze kunnen leren. Naast Emmen werden Amersfoort, Boskoop, Breda, Dordrecht, Emmen, Haarlemmermeer, Haren, Hellendoorn, Nieuwerkerk aan den IJssel, Oude IJsselstreek, Smallingerland en Valkenswaard geselecteerd.

Inkopen door burgers
In de gemeente Emmen hebben de dorpen, wijken en kernen al sinds 2006 de beschikking over een eigen bewonersbudget. Erkende Overlegpartners (EOPs) vertegenwoordigen de bewoners en beschikken over dit geld. In de gemeente Emmen zijn 34 overlegpartners officieel erkend. De hoeveelheid geld die zij ontvangen hangt af van hun aantal inwoners. De bedragen verschillen van 10.000 tot wel 50.000 per dorp, wijk of kern. Dit geld kan gebruikt worden voor zowel fysieke als sociale activiteiten. Tijdens een evaluatie tussen de Erkende Overlegpartners en de gemeente kwam de wens naar voren om als EOP zelf te mogen aanbesteden. De gemeente wil graag toekomen aan die wens de vraag is alleen: Hoe voer je de wens uit binnen de wet- en regelgeving en wat is een werkbare methode voor de EOPs?

Ondersteuning
Doordat de gemeente Emmen gekozen is tot een van de meest experimenterende gemeente krijgt zij van de VNG ondersteuning. Prof. dr. M. Herweijer gaat aan de hand van de praktijk onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om tot een goede bestuurlijke en juridische samenwerking te komen. Deze werkwijze dient als voorbeeld voor heel Nederland.