Hogeschool Windesheim

Persbericht, 27 november 2008

Op 27 november neemt lector Harry Stegeman afscheid tijdens een minisymposium. Het thema is âBewegingsonderwijs op waarde geschatâ. Het symposium is een cadeau van het WJH Mulier Instituut, Windesheim en de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO).

Bewegingsonderwijs op waarde geschat
Tijdens het symposium geeft Stegeman zijn visie op de waarde van bewegingsonderwijs op school. Daarna nemen prof. Dr. Maarten van Bottenburg, Bijzonder Hoogleraar Sportontwikkeling bij de Universiteit van Utrecht; prof. Dr. Kristine de Martelaer, docent bewegingsvorming en sporttraining van de Vrije Universiteit Brussel en door Henk van der Palen, Opleidingsmanager Lichamelijke Opvoeding en Sport en Bewegen bij Windesheim, het thema bij de kop.

Autoriteit bewegingsonderwijs
Met zijn onderzoek naar de legitimering van het vak bewegingsonderwijs op scholen speelde Stegeman een belangrijke rol in de ontwikkeling van het vak. Zo gaf hij met zijn onderzoek naar de kwaliteit van bewegingsonderwijs een belangrijke impuls aan de discussie tussen vakdidactici. Ook deed hij de laatste jaren fundamenteel onderzoek voor het overheidsbeleid op het terrein van School en Sport.

Harry Stegeman is een van de weinige gepromoveerden in Nederland op het gebied van Bewegingsonderwijs en Sport. Hij promoveerde in 2000 aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over de legitimatie en de algemene doelstellingen van de lichamelijke opvoeding. Landelijke organisaties en beleidsmakers bij OCW en VWS zien Stegeman als een autoriteit op het gebied bewegingsonderwijs.

Wie is Harry Stegeman?
Stegeman begon zijn carrière als leraar lichamelijke opvoeding. Hij was twaalf jaar wetenschappelijk medewerker aan de vakgroep bewegingsagogiek aan de Interfaculteit Lichamelijke Opvoeding (nu Faculteit Bewegingswetenschappen) van de Vrije Universiteit. Hij was beleidsmedewerker op het ministerie van Onderwijs & Wetenschappen en hoofd van de Dienst Lichamelijke Vorming en Sport van de Universiteit Utrecht. In 1989 trad hij in dienst bij de KVLO als onderwijskundig beleidsmedewerker en hoofdredacteur van het vaktijdschrift Lichamelijke Opvoeding. In 2002 detacheerde de KVLO hem naar het Mulier Instituut, als programmacoördinator van het deelprogramma Kwaliteit van lichamelijke opvoeding. In oktober 2003 kwam Stegeman in dienst van Windesheim, waar hij in 2005 werd benoemd tot lector Bewegen en gedragsbeïnvloeding.

Lectoraat Bewegen en Gedragsbeïnvloeding
Het lectoraat Bewegen en Gedragsbeïnvloeding richt zich op het bewegen binnen de werkvelden onderwijs, vrijetijdsbesteding, gezondheidszorg en welzijnswerk. Hiervan plukken het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, en de sportopleidingen de vruchten. De onderzoeksresultaten komen ten goede aan de onderwijsprogrammaâs van opleidingen die raakvlakken hebben met het gezondheidswerk en het welzijnswerk.