Gemeente Bussum

Energiezuinig en comfortabel wonen

Vraag subsidie aan bij de gemeente

Tot en met 31 december 2008 kunnen Bussumse huiseigenaren subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan hun woning. De gemeente wil met deze actie het treffen van energiebesparende maatregelen in particuliere woningen stimuleren; het plaatsen van HR++ glas of zonnepanelen is één van de mogelijkheden. Dit levert u niet alleen een lagere energierekening op, maar ook een comfortabeler huis waar het prettiger wonen is.

Zonnepanelen

Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Het hele systeem van zonnepanelen (aan elkaar gekoppelde zonnecellen), bedrading en eventuele accu's, wordt een PV-systeem genoemd. PV is een afkorting van het Engelse 'photovoltaic'. PV-systemen kunnen zelfstandig werken op plekken waar geen elektriciteitsaansluiting is, of aan het elektriciteitsnet worden gekoppeld. Een netgekoppeld PV-systeem van 4 m2 levert 10 % van het gemiddeld huishoudelijk elektriciteitsverbruik. Dat is het verbruik van een gemiddelde koelkast.

Tip

Voor het plaatsen van een zonnepaneel kan een bouwvergunning nodig zijn, bijvoorbeeld als u in een beschermd dorpsgezicht woont. U kunt dit nagaan op de website van het ministerie van VROM, www.VROM.nl.

Subsidie aanvragen

U kunt bij de gemeente subsidie aanvragen als u voor uw bestaande woningen één of meer maatregelen treft uit de duurzame-energielijst (zie daarvoor www.bussum.nl). In de lijst zijn zes maatregelen aangegeven met daarbij de hoogte van het subsidiebedrag. Per woning wordt maximaal 2.000,- aan subsidies verstrekt. De subsidie zal niet het hele bedrag dekken, maar is een bijdrage in de kosten. U komt in aanmerking voor de subsidie als de voorzieningen wordt aangeschaft in de periode dat de regeling van kracht is, het geldt dus niet voor maatregelen uit het verleden.

De regeling eindigt 31 december 2008 of wanneer het budget ( 35.000) is besteed. 13 Bussumse huiseigenaren hebben inmiddels een aanvraag ingediend. Er is nog budget beschikbaar voor meerdere aanvragen.

Meer informatie

U vindt informatie, de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie en de procedure in de folder subsidie duurzame energie. Deze folder is beschikbaar via www.bussum.nl of af te halen op het gemeentehuis. Daarnaast kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunning en Handhaving, telefoonnummer (035) 692 8630.

Kijk ook eens op: www.bespaardaar.nl en www.milieucentraal.nl