Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 25 november 2008

`Samenwijs in elke kern'
`Samenwijs' is de gezamenlijke visie op de kwaliteit van opgroeien en ontwikkeling van kinderen die werd ontwikkeld door vertegenwoordigers van onderwijs, jeugdgezondheidszorg, welzijn, kinderopvang en cultuur in Hilvarenbeek. De visie is vastgesteld door de gemeenteraad en vormt de basis voor verdere uitwerking van de samenwerking tussen deze partners in de kernen van de gemeente Hilvarenbeek. De startnotitie `Samenwijs in elke kern' - die het college nu heeft vastgesteld - is een eerste stap waarbij de gemeente de verantwoordelijkheid neemt om de leefbaarheid in de kleine kernen te behouden door de Samenwijsvisie concreet te vertalen naar de kernen van de gemeente. De gemeente zet in op intensieve samenwerking en waar mogelijk multifunctioneel gebruik van de ruimten om de basisvoorzieningen basisschool, peuterspeelzaal en kinderopvang in de kernen te behouden. Omdat er per kern of locatie een verschil bestaat in urgentie, wordt de uitwerking van Samenwijs niet tegelijkertijd opgestart maar kern voor kern.
Voor de uitwerking van `Samenwijs in elk kern' doet het college een beroep op de provinciale subsidieregeling `leefbare dorpen'.

Eenmalige uitkering sociale minima
Het college heeft de beleidsregel `eenmalige uitkering sociale minima' vastgesteld. Daarin is aangegeven op welke manier de gemeente zorgt dat het extra geld - in totaal 50 miljoen euro - dat de Tweede Kamer beschikbaar heeft gesteld voor de uitvoering van armoedebeleid terecht komt bij de doelgroep.
De gemeente Hilvarenbeek maakt een overzicht van alle personen die op
1 november 2008 een uitkering voor levensonderhoud ontvingen of dit jaar bijzondere bijstand, kwijtschelding of een bijdrage voor welzijnsactiviteiten ontvingen. Deze personen ontvangen automatisch de eenmalige uitkering van EUR 50,00 (per huishouden). Overige personen die in aanmerking komen voor de uitkering kunnen zelf een aanvraag indienen. Dat kan tot 1 februari 2009. De gemeente verstrekt daarover informatie via de nieuwsbrief Wet Werk en Bijstand (WWB) en via website en gemeenterubriek. Daarnaast wordt de Cliëntenraad WWB geïnformeerd en is/wordt informatie verstrekt tijdens informatiebijeenkomsten van de KBO's (op 26 november en 8 december).