Waterschap Velt en Vecht


Begroting 2009 vastgesteld

PERSBERICHT-27-11-2008

Dinsdag 26 november heeft het algemeen bestuur van Velt en Vecht de begroting voor 2009 vastgesteld. Met het vaststellen van de begroting is ook duidelijk wat de belastingtarieven volgend jaar zullen zijn. De belastingopbrengsten die betrekking hebben op het watersysteem blijven op hetzelfde peil als in 2008. De tarieven voor de waterzuivering gaan met zes procent omlaag ten opzichte van vorig jaar.

Lastenverschuiving

Dit betekent echter niet dat voor niemand de waterschapsbelastingen omhoog gaan. Door de invoering van de nieuwe Waterschapswet moet Velt en Vecht met ingang van 2009 een nieuw belastingstelsel hanteren. Dit leidt tot een lastenverschuiving. Sommige categorieën gaan dit jaar door de invoering van het nieuwe belastingstelsel minder belasting betalen (bijvoorbeeld grondeigenaren), terwijl voor andere categorieën de tarieven stijgen (bijvoorbeeld eigenaren van onroerend goed). Hoeveel mensen en bedrijven meer of minder gaan betalen door de invoering van het nieuwe belastingstelsel varieert van geval tot geval. Meer weten? Klik hier.

Belastingtarieven

De Nederlandse Waterschapsbank heeft in 2007 besloten extra dividend uit te keren. Voor Velt en Vecht betekende dit een forse meevaller. Een groot deel is opzijgezet om de komende jaren lastenstijgingen tegen te gaan. Overigens hebben we ons daarbij gericht op de belastinginkomsten. Dit geld wordt dus niet ingezet om de gevolgen van het nieuwe belastingstelsel op te vangen. Omdat ook Velt en Vecht te maken heeft met stijgende kosten, houden wij de focus op de beheersing daarvan. De afgelopen jaren zijn de door Velt en Vecht opgelegde belastingen dan ook nauwelijks gestegen.

Tarieven voor 2009

Zuiveringsheffing

61,06 euro per vervuilingseenheid (v.e.)

Verontreinigingsheffing(alleen voor bedrijven)

61,06 euro per vervuilingseenheid (v.e.)

Ingezetenenheffing

49,32 euro

Watersysteemheffing gebouwd*

0,0371% van de WOZ-waarde

Watersysteemheffing ongebouwd - niet Natuur*

44,67 euro per hectare

Watersysteemheffing - natuur


1,45 euro per hectare


* Wie grond of gebouwde eigendommen heeft die geheel of gedeeltelijk in het winterbed van de Vecht liggen, betaalt minder voor de watersysteemheffingen gebouwd en ongebouwd - niet natuur. De korting bedraagt 75 procent.