Senternovem


25-11-2008 | People - Wijzigingen werkprogramma 2009

Het programma People financiert buitenlandse onderzoeksbeurzen, beter bekend onder de naam `Marie Curie beurzen', waarmee het individuele onderzoekers mogelijk wordt gemaakt om hun wetenschappelijke kennis te verbreden en nieuwe onderzoeksvaardigheden te verwerven door een verblijf in een ander land. Aan de andere kant kunnen kennisinstellingen en bedrijven ook opleidingsplaatsen creëren voor buitenlandse onderzoekers, gastinstituut zijn voor buitenlandse onderzoekers, of hun eigen onderzoekers uitzenden om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die daarna in de organisatie van afkomst kunnen worden toegepast.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste veranderingen ten opzichte van voorgaande jaargangen van Marie Curiebeurzen en enkele andere aandachtspunten.

* De Marie Curienetwerken (ITN) zijn een van de langstlopende en meeste gewaardeerde programmaonderdelen. Doel is het opleiden van onderzoekers met minder dan 5 jaar werkervaring na hun afstuderen, door middel van beurzen die worden aangeboden door een netwerk van minstens 3 organisaties in Europa. Omdat er altijd beduidend meer aanvragen zijn dan beschikbare fondsen, is besloten het budget voor 3 jaar te verdelen over twee oproepen. Dit heeft tot gevolg dat de oproep met sluitingsdatum 2 september 2008 extra geld zal krijgen, en dat de volgende oproep in 2010 ook over meer geld kan beschikken dan eerder gepland. In 2009 zullen er dus geen ITN-projecten kunnen worden ingediend, daarentegen zal de slaagkans voor de andere twee oproepen vermoedelijk omhoog gaan.
* In 2007 is voor het eerst een oproep gepubliceerd voor een nieuw programmaonderdeel dat gericht is op het meefinancieren van postdocbeurzen die worden aangeboden door regionale, landelijke of internationale beurzenprogramma's. Het programma financiert aan de verstrekkende organisaties 40 procent van de totale kosten van alle beurzen of onderdelen van beurzen die in een ander land plaatsvinden dan het thuisland van de onderzoeker. De eerstvolgende oproepen zullen op 19 november 2008 en daarna eind 2009 worden gepubliceerd, maar geïnteresseerde instanties wordt aangeraden zo vroeg mogelijk met de voorbereidingen te beginnen en eventueel contact op te nemen met EG-Liaison.
* Eén van de criteria om voor een Marie Curiebeurs in aanmerking te komen is de `nationaliteitsregel'. Voorheen golden meerdere regels die vrij ingewikkeld toe te passen waren. In het werkprogramma van 2009 is de regel nu vereenvoudigd. Onderzoekers mogen niet meer dan twaalf maanden gedurende de voorgaande drie jaar verbleven hebben in het land van de gastinstelling. Dit wil zeggen dat er meer ruimte komt voor, bijvoorbeeld, Nederlanders die minstens twee jaar in het buitenland hebben gewerkt om een Marie Curiebeurs aan te vragen in eigen land.

* Het nieuwe werkprogramma omvat een aantal kleine financiële verandering, waaronder een verhoging van de bedragen voor de jaarsalarissen die worden toegekend, ter compensatie van de inflatie. Deze nieuwe bedragen gelden voor nieuwe projecten die worden ingediend na publicatie van dit werkprogramma. Voor Marie Curieprojecten die al lopen blijven de oude tarieven gelden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de People NCPs: Anna Goedhart, Daphne van de Sande (mariecurie@egl.nl , tel. 070-373 5250).