Telematica Instituut


Eerste prijs voor Telematica Instituut op IT Innovation Challenge

Telematica Instituut wint met groen idee

2008-11-27
Hoe kan je een standaard ict netwerk inzetten om huis en haard leefbaar en duurzaam te maken? Met het antwoord op die vraag won een team van het Telematica Instituut dinsdag de IT Innovation Challenge in Nieuwegein.

team Bij de oplossing van het winnende team volgt een standaard ict-netwerk nauwlettend de energie- en zorghuishouding van de bewoner en zijn omgeving. Een scherm aan de muur laat zien wat het energieverbruik is en geeft tips over groener wonen (deze boodschappen kunnen ook van dienstverleners komen). De bewoner ziet ook of hij in een groene wijk woont omdat het systeem beschikt over de verbruikersgegevens van andere huishoudens. Het systeem kan verder energieverbruikers in huis aansturen. Kiest de bewoner voor een groen profiel, dan gaat de verwarming op tijd uit en branden lampen niet onnodig. Verder is een huis niet alleen afnemer, maar ook producent. Zo kan de energie die vrijkomt op bijvoorbeeld een hometrainer of via zonnecellen, op zijn beurt weer het netwerk voeden. Daarnaast kunnen zorgverleners in de buurt zich abboneren op een `zorgwidget', die op hun scherm laat zien waar een zorgbehoefte bestaat. De overbuurvrouw meldt bijvoorbeeld via de widget dat ze hulp kan gebruiken bij het aankleden. Vraag en aanbod komen op die manier lokaal bij elkaar. Ieder huis is erop ingericht om met behulp van domotica te meten, gegevens uit te wisselen zodat in een behoefte kan worden voorzien. Zelfs aan een verdienmodel is gedacht. Het scherm geeft, als de bewoner dat wil, aanbiedingen van derden weer die aansluiten bij zijn behoeften. De slimme huisraad (domotica) is immers door meten te weten gekomen wat voorkeuren van de bewoners zijn.

Het team van het Telematica Instituut liet met `HuisDraad' de andere teams van KPN-Getronics, Cap Gemini, Sogetti en Tyco ver achter zich. Met de wedstrijd wil organisator NAF (Nederlands Architectuur Forum) laten zien dat goede ideeën best snel kunnen worden omgezet in levensvatbare innovaties ((www.hetkanwelsnel.nl). De oplossing van het winnende team is te zien op http://www.itic.jacquard.nl/team_03/.