Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA zet desnoods zelf juridische stappen tegen burgemeesters (27/11/08)

De N-VA reageert stomverbaasd op de zoveelste pirouette van de Vlaamse regering in het dossier van de incivieke burgemeesters. Terwijl minister-president Kris Peeters zich op het spreekgestoelte van het Vlaams parlement stoer op de borst klopt, zegt minister Marino Keulen in de wandelgangen dat de burgemeesters vrijuit gaan als ze de volgende verkiezingen maar naar behoren organiseren. Een en ander maakt duidelijk dat de Franstaligen na Yves Leterme nu ook Kris Peeters en de volledige Vlaamse regering naar hun pijpen laten dansen.

De N-VA waarschuwt dat ze zelf alle juridische middelen zal inzetten indien de Vlaamse regering de burgemeesters die de wet aan hun laars lappen, vrijuit gaan.

De Vlaamse regering moet gewoon de tuchtprocedure tegen deze drie burgemeesters opstarten, net zoals wordt gedaan met elke andere burgemeester die de wet overtreedt. Maar volgens CD&V en VLD staan burgemeesters boven de wet als ze Franstalig zijn. Dan volstaat het dat ze volgende keer braaf zijn. Al de vorige wetsovertredingen, daar veegt men de spons over. Is dit nog een democratische rechtsstaat? Een winkeldief krijgt toch ook geen amnestie als hij de volgende keer een winkel buiten stapt zonder iets te gestolen te hebben? stelt Geert Bourgeois.

Voorzitter De Wever vreest dat dit de zoveelste prijs is die Peeters & co betalen aan de Franstaligen: Naar de buitenwereld zetten VLD en CD&V een grote borst op, achter de schermen zitten ze smekend op de knieën. En dat alleen maar opdat de Franstaligen aan de onderhandelingstafel van de dialoog zouden blijven zitten om te onderhandelen over zaken die nota bene vooral voor de Franstaligen interssant zijn, zoals de 200 miljoen euro voor het Brussels gewest.

De Wever kondigt aan dat de N-VA zelf zal optreden als de Vlaamse regering het vertikt om de wetten te doen naleven: Ìemand moet er toch voor zorgen dat alle burgers in Vlaanderen gelijk worden behandeld, ook diegenen die graag Frans spreken. Als de Vlaamse regering dat niet kan of niet wil, dan zullen wij daarvoor zorgen.

Auteur:
Bart De Wever, Algemeen voorzitter N-VA
Geert Bourgeois, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be