Gemeente Hulst


Persbericht - 27.11.2008

De bijl in de kapvergunningen

Minder regels, en vooral geen overbodige regels meer. Deze boodschap moet doorklinken in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Hulst, die in het voorjaar van 2009 zal worden vastgesteld. Een van de belangrijkste veranderingen is dat er straks in veel gevallen geen vergunning meer nodig is voor het kappen van een boom. Op dit moment is voor het rooien van een boom formeel vrijwel altijd gemeentelijke toestemming nodig. Of het nu om een eenvoudige spar gaat, een simpele wilg of een berk. Het gemeentebestuur wil een eind maken aan deze bureaucratische regels en de inwoners meer ruimte geven om zonder onnodige (leges- )kosten en wachttijd, naar eigen inzicht te kunnen handelen op het eigen erf. In de toekomst zal er enkel nog goedkeuring van de gemeente nodig zijn als het gaat om een waardevolle boom.

Het afgelopen jaar heeft de Stichting Landschapsbeheer Zeeland alle bomen in de gemeente die voor het predicaat waardevol in aanmerking komen, in kaart gebracht. Hierbij is niet alleen gekeken naar de ouderdom van de boom, maar kan ook het beeldbepalende karakter, de ecologische of cultuurhistorische waarde en dergelijke bepalend zijn om op de lijst terecht te komen.

Staat er een waardevolle boom op uw erf?
De voorlopige lijst van bomen die een beschermde status krijgen, omvat ruim 600 verschillende locaties. Het totaal aantal bomen op deze objecten bedraagt 1.241. Voor deze bomen blijft dus een vergunning nodig als de eigenaar deze wil rooien. Eigenaren van een waardevolle boom, worden hierover begin december 2008 schriftelijk bericht door de gemeente. Zij kunnen desgewenst reageren als zij het met deze aanwijzing niet eens zijn. De complete lijst ligt overigens ook vanaf 15 december 2008 ter inzage in de gemeentewinkel te Hulst. Vanaf die dag kan men ook via www.gemeentehulst.nl een kijkje nemen in de lijst. Daarbij zal ook worden vermeld op welke manier men kan reageren als men het niet eens is met de lijst.

Als alle reacties binnen de daarvoor openstaande termijn zijn ontvangen, wordt de lijst van waardevolle bomen definitief vastgesteld. Vanaf dat moment is enkel voor die bomen nog een kapvergunning nodig. Daarnaast zal de vergunningplicht ook blijven bestaan voor bomen die eigendom zijn van de gemeente. Inwoners moeten immers bezwaar kunnen maken als er bijvoorbeeld bomen in hun straat of plantsoen op de nominatie staan om te worden gerooid.
---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl