Vereniging Milieudefensie


Meer geld voor herstructurering bedrijventerreinen beschikbaar

Amsterdam, 27 november 2008 - Milieudefensie is blij dat het rijk de komende jaren meer geld uittrekt voor de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen.

Op vrijdag 21 november besloot de regering op voorstel van de ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Cramer (Ruimtelijke Ordening) tot 2013 voor de herstructurering 400 miljoen euro beschikbaar te stellen. Het rijk stelt zijn financiële bijdrage nog wel afhankelijk van te bereiken overeenstemming met provincies en gemeenten over de aanpak en medefinanciering.

Eerder hebben milieuorganisaties en de Taskforce (her)ontwikkeling bedrijventerreinen onder leiding van Pieter Noordanus erop aangedrongen dat meer geld voor herstructurering beschikbaar komt. Bij de behandeling van de VROM-begroting werd dat pleidooi nog eens onderstreept door een motie van PvdA-Kamerlid Roos Vermeij, waarin de regering werd verzocht met een voorstel voor 'een robuuste financiering voor herstructurering van verouderde bedrijventerreinen' te komen. Daarbij moet ook een methodiek voor verevening ontwikkeld worden, zodat vanuit nieuwe bedrijventerreinen mee betaald kan worden aan de herstructurering van oude terreinen. Deze motie, die mede werd ingediend door de ChristenUnie, GroenLinks en het CDA, is op 25 november door de Kamer aangenomen.

Klaas Breunissen, campagneleider ruimte en landschap van Milieudefensie, is verheugd dat het regering en parlement gehoor geven aan de roep uit de samenleving om prioriteit te geven aan de herstructurering van bedrijventerreinen. 'Geld is de komende jaren niet het grootste probleem meer. Het komt er nu op aan dat de rijk, provincies en gemeenten daadwerkelijk aan herstructurering voorrang verlenen boven de aanleg van nieuwe terreinen.'