Provincie Noord-Holland

Winnaars onderwijsprijs Noord-Holland 2008

27-11-2008

De Louise de Colignyschool uit Amsterdam en het Hoofdvaart College uit Hoofddorp zijn winnaar van de Onderwijsprijs Noord-Holland 2008. Dat heeft gedeputeerde Sascha Baggerman namens de jury woensdagmiddag in het Teylers Museum te Haarlem bekendgemaakt.

Met het winnen van deze tweejaarlijkse Onderwijsprijs dingen de beide scholen mee naar de Nationale Onderwijsprijs, die op 18 maart 2009 in de Beurs van Berlage in Amsterdam wordt uitgereikt.

Kunstwinkel Puur Natuur
De leerlingen van de Louise de Colignyschool wonnen in de categorie basisschool de prijs met hun kunstwinkel Puur Natuur. Het is een onderneming die is opgezet door de groepen 6, 7 en 8. Elk kind is een onmisbare schakel in het proces. Er is een winkel geopend voor leerlingen en buurtbewoners met betaalbare kunst voor iedereen. Een zeer opmerkelijk project. De kunstwinkel heeft alle aspecten van goed onderwijs in zich. Wat het project zo bijzonder maakt, is de verbintenis tussen kunst en cultuur en ondernemingszin, aldus de jury.

Diversiteitsweek
Het Hoofdvaart College won in de categorie voorgezet onderwijs met de Diversiteitsweek. Deze week is tot stand gekomen in samenwerking met het COC en het Anti-Discriminatiebureau. Leerlingen verdiepen zich in de grondwet en maken kennis met diversiteit in verschillende vormen. In de uitvoering is veel gebruik gemaakt van levensechte en betekenisvolle situaties. Leerlingen leren dat anders zijn mag! De jury vond het project zeer goed doordacht, creatief en speels uitgewerkt. Op aansprekende wijze, dicht bij de belevingswereld van jongeren zijn de meest uiteenlopende zaken behandeld en schijnbaar moeiteloos met elkaar verbonden.

Naast de nominatie voor de Nationale Onderwijsprijs kregen de winnaars de Bronzen Olifant uitgereikt en een geldbedrag van 750,-. In het primair onderwijs deelden t Koggeschip (Amsterdam) en de St. Janschool (eveneens Amsterdam) de tweede prijs. De tweede prijs in de categorie Voortgezet Onderwijs ging naar Praktijkschool Westfriesland uit Grootebroek, locatie Stede Broec. De derde prijs ten slotte was voor het Medemblikse samenwerkingsverband OBS De Meridiaan en SG de Dijk.

De Onderwijsprijs Noord-Holland is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijspromotie (INOP) en de provincie Noord-Holland en brengt de creatieve kanten van het onderwijs voor het voetlicht.

Nieuwsredactie