Rechtbank Zutphen


Schietincident Apeldoorn behandeld zonder advocaat

Zutphen, 27 november 2008 - De rechtbank behandelde woensdag 26 november de zaak van het schietincident in Apeldoorn, waarbij een rechercheur van de politie Noord- en Oost-Gelderland is neergeschoten. De zaak is behandeld zonder dat de 58-jarige verdachte J.T. werd bijgestaan door een advocaat.

Advocaat ontslagen door verdachte
De advocaat van de verdachte had de rechtbank de dag voor de zitting te kennen gegeven dat zijn cliënt hem had ontslagen. Op zitting heeft de rechtbank hierover met de verdachte en de advocaat gesproken.

o De rechtbank stelde daarbij vast dat deze zaak al geruime tijd loopt, er al vijf eerdere zittingen hebben plaatsgevonden, en dat dit de derde advocaat was die de verdachte bijstond. De rechtbank is niet duidelijk geworden dat de advocaat op enige wijze tekort is geschoten.

o Daarnaast stelde de rechtbank vast dat de verdachte aangaf geen vertrouwen te hebben in het proces en dat een advocaat volgens hem daar niets aan kon veranderen. De verdachte heeft niet aangegeven zijn huidige (toegevoegde) advocaat door een nieuwe advocaat te willen vervangen.

o De rechtbank heeft de verdachte meermalen de vraag gesteld of hij toevoeging van een andere advocaat wenste. De verdachte gaf uiteindelijk aan door te willen gaan met het proces en wenste zichzelf te verdedigen.

Geen juridische bijstand
De rechtbank heeft hieruit geconcludeerd dat de verdachte geen bijstand van een advocaat wilde en dat aan hem geen nieuwe raadsman behoefte te worden toegevoegd.

Eis OM: 26,6 jaar gevangenis
De zaak is vervolgens inhoudelijk behandeld. Het Openbaar Ministerie achtte de tenlastegelegde feiten bewezen; poging tot moord, diefstal met geweld en het voorhanden hebben van vuurwapens en munitie. Het OM eiste een gevangenisstraf van 26,6 jaar (320 maanden).

De rechtbank doet op woensdag 10 december uitspraak.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 27 november 2008 Naar boven