Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. In 2009 ZZP's met bandbreedte

Zorgzwaartebekostiging

In 2009 ZZP's met bandbreedte

Nieuwsbericht, 27 november 2008

Staatssecretaris Bussemaker heeft besloten om in de beschrijving van de zorgzwaartepakketten (ZZP's) een bandbreedte in het aantal uren op te nemen. Dit moet voorkomen dat er verkeerde verwachtingen worden gewekt bij zowel cliënt als zorgaanbieder.

Niet iedere instelling kan binnen een ZZP hetzelfde aantal uren leveren: er zijn zowel uitschieters naar boven als naar beneden. Ook kan het voorkomen dat een cliënt net wat meer of minder zorg ontvangt dan een andere cliënt met hetzelfde ZZP. De invoering van zorgzwaartebekostiging gebeurt budgettair neutraal per sector. Dit betekent dat het aantal uren en de tarieven van de zorgzwaartepakketten (ZZP's) zo zijn vastgesteld dat het totaal aantal ZZP-dagen vermenigvuldigd met de ZZP-prijzen gelijk is aan het huidige intramurale macrobudget van de betreffende (deel)sector.

Uren

In de invoeringsstrategie was eerder voorzien dat alleen de prijzen van de pakketten aangepast zouden hoeven worden om te komen tot de gewenste budgettair neutrale invoering. Na bestuurlijk overleg met onder andere de cliëntenorganisaties, branche-organisaties van zorgaanbieders, Zorgverzekeraars Nederland en de NZa, heeft VWS besloten om ook een beperkte correctie op het aantal uren in de pakketten door te voeren. Daarmee blijft in de prijsberekening van de ZZP's een reële verhouding bestaan tussen de te leveren prestatie (uitgedrukt in een aantal uren) en de prijs die is berekend. Op de website van de NZa is de urenopbouw opgenomen waarmee de NZa bij het berekenen van de prijzen heeft gerekend.

In de zorgzwaartepakketten voor 2009 zijn de bandbreedtes opgenomen. Uitzondering hierop vormen de pakketten voor de Zintuiglijk Gehandicaptenzorg. De NZa heeft voor deze pakketten namelijk ook nog geen definitieve prijzen berekend.