Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa raadpleegt telecommarkt over voorstel KPN-Reggefiber

27-11-2008

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een voorstel van KPN en Reggefiber ontvangen waarmee zij eerlijke toegang garanderen tot de glasvezelnetwerken van de op te richten joint-venture. Met het voorstel willen de beoogde partners het bezwaar wegnemen dat de NMa heeft, namelijk dat de joint-venture onvoldoende geprikkeld zou worden andere telecombedrijven toe te laten tot het aan te leggen glasvezelnetwerk. Dit voorstel is voorgelegd aan relevante marktpartijen.

Samen willen KPN en Reggefiber de komende jaren glasvezelnetwerken in Nederland aanleggen. Via deze netwerken is het mogelijk om breedbandige diensten te bieden die met de bestaande koperen aansluitingen onmogelijk zijn. De markttest is een vaste procedure binnen de NMa om relevante marktpartijen de gelegenheid te geven te reageren op voorstellen waarmee voorkomen wordt dat de concurrentie door een fusie, overname of joint-venture wordt beperkt. Een belangrijk onderdeel in het voorstel is dat KPN-Reggefiber garandeert dat andere telecombedrijven op gelijke wijze toegang tot het netwerk zullen krijgen als KPN. Tevens heeft KPN-Reggefiber voorgesteld om een huur van maximaal EUR 14,50 tot 17,50 (afhankelijk van het gebied) per maand per aansluiting (met een jaarlijkse inflatiecorrectie) te mogen vragen. Ook zit in het voorstel van KPN-Reggefiber een kortingsregeling die kan oplopen tot 20 procent van de genoemde maximumbedragen.
De ontwerpbeleidsregels over tariefregulering die de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) begin deze week bekendmaakte worden meegenomen als input voor de beoordeling van het voorstel. OPTA, als sectorspecifieke toezichthouder, adviseert de NMa bij deze zaak.

KPN is voornemens een belang van 41% te nemen in Reggefiber, een bedrijf dat glasvezelnetwerken aanlegt en exploiteert. Reggefiber zal een belang hebben van 59%. De overige activiteiten van Reggefiber (onder andere Eurofiber, een onderneming actief in de zakelijke markt) blijven buiten het samenwerkingsverband. Op termijn heeft KPN de mogelijkheid om haar belang in Reggefiber FttH te vergroten indien de gezamenlijke onderneming bepaalde doelstellingen haalt.