Gemeente Scheemda


Inkomenstoets langdurigheidstoeslag verruimd

Het bestuur van de IGSD(Inter Gemeentelijke Sociale Dienst) Oldambt heeft besloten de regels voor toekenning van de langdurigheidstoeslag te verruimen. Dat betekent dat meer mensen ervoor in aanmerking komen.

Voor iedereen met een laag inkomen

De langdurigheidstoeslag is op 1 januari 2004 in werking getreden. De langdurigheidstoeslag is bedoeld voor iedereen tussen 23 en 65 jaar die gedurende 5 jaar of langer een uitkering had op bijstandsniveau.

Versoepeling inkomenstoets

Om voor de toeslag in aanmerking te komen gold in 2004 onder andere de voorwaarde dat er geen inkomen uit arbeid was. In 2006 is deze voorwaarde versoepeld: het inkomen uit arbeid mag niet meer zijn dan EUR 764,- op jaarbasis. Het bestuur van de IGSD heeft nu besloten om deze soepeler regeling alsnog te laten gelden vanaf 1 januari 2004. De regel dat het eigen vermogen minder is dan EUR 10.650,-(gehuwden en alleenstaande ouder) of EUR 5.325,- (alleenstaande) blijft ongewijzigd.

Wat betekent de verruiming van de inkomenstoets?

De nieuwe regel kan betekenen dat aanvragen die eerder door de IGSD zijn afgewezen nu alsnog worden toegekend. De IGSD zal zelf alle aanvragen opnieuw beoordelen en zo nodig beslissingen herzien. Als cliënt hoeft u dus niets te doen. Alle betrokken cliënten krijgen voor
1 december 2008 persoonlijk bericht. Cliënten die eerder geen aanvraag hebben ingediend, maar denken nu wel recht te hebben op de toeslag, kunnen contact opnemen met het team Inkomensondersteuning van de IGSD, dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 10.00 uur, tel. nummer (0597) 456699.

De landurigheidstoeslag is bedoeld voor mensen die vijf jaar of langer een uitkering hebben op bijstandsniveau. Dit kan zijn een van de volgende uitkeringen:

0M WWB(bijstand)

0M IOAW

0M IOAZ

0M ANW

0M WIA(voorheen WAO)

De hoogte van de langdurigheidstoeslag is afhankelijk van de leefsituatie:

Alleenstaande EUR 341,-

Alleenstaande ouder EUR 436,-

(Echt)paren EUR 486,-