Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 november 2008

Vragen van de leden Smeets en Heerts (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en minister van Justitie

over schuldhulpverlening aan ondernemers


1. Bent u bekend met de radioreportage 'De persoonlijke drama's bij een faillissement'{1}?


2. Is de trend waarneembaar dat steeds meer MKB'ers failliet gaan? Kunt u een overzicht verschaffen van het aantal faillissementen onder MKB'ers in de afgelopen 12 maanden, uitgesplitst naar kleinbedrijf en middenbedrijf?


3. Deelt u de mening dat steeds meer MKB-bedrijven die in de financiële problemen komen tussen wal en schip vallen bij de afwikkeling van het faillissement?


4. Deelt u de mening dat de gebrekkige toegankelijkheid van schuldhulpverlening voor ondernemers debet is aan persoonlijke financiële drama's?


5. Is het waar dat ondernemers die failliet zijn gegaan niet zonder advocaat naar een de rechtbank kunnen gaan? Welke (inkomens)grens is er als het gaat om verplichte bijstand van een advocaat in dergelijke situaties?


6. Is het openstellen van de sociale advocatuur als het gaat om juridische bijstand van ondernemers die in de schuldhulpverlening zitten een oplossing voor deze groep ondernemers? Zo nee, welke oplossing staat u dan voor ogen?


7. Welke rol kan en moet de Kamer van Koophandel spelen om faillissementen én persoonlijke financiële drama's te voorkómen


8. Deelt u de mening dat een faillissement niet moet betekenen dat een ondernemer heeft gefaald? Welke andere maatregelen treft u dan om ondernemers die failliet zijn gegaan weer op weg te helpen met het opzetten van een nieuw bedrijf?

{1} Dit is de Dag (EO) 26 november 2008 (http://www.radio1.nl/contents/2617-reportage-de-persoonlijke-drama-s-bij-een-faillissement)



Partij van de Arbeid