Gemeente Hoorn


Eenhoornzegel voor vrijwilligers Gilde SamenSpraak

27 november 2008 - Op 27 november reikte wethouder Jan de Boer een eenhoornzegel ter waarde van 1.000 euro uit aan het Gilde SamenSpraak.

De vrijwilligers van Gilde Samenspraak ontvangen dit voor hun grote inzet bij het helpen van anderstaligen die de Nederlandse taal willen oefenen.

Er zijn in 2008 zon vijftig vrijwilligers van Gilde SamenSpraak actief voor ruim vijftig Nederlanders van buitenlandse afkomst. De vrijwilligers nemen ruim de tijd om met de anderstaligen de Nederlandse taal te oefenen. Ze ontvangen hen thuis of gaan samen op pad. Deze methode van begeleiding bevordert het integratieproces en zorgt voor de benodigde sociale contacten. Er zijn al vele vriendschappen ontstaan. De meerwaarde van het project is vooral het maatwerk dat de vrijwilligers kunnen leveren.

Met het uitreiken van het eenhoornzegel brengt het gemeentebestuur zijn waardering tot uitdrukking voor de enthousiaste inzet van de vrijwilligers die in het gilde actief zijn.

Het vrijwilligerswerk van Gilde SamenSpraak wordt gesubsidieerd door de gemeente. Gilde SamenSpraak zorgt ervoor dat er jaarlijks minimaal dertig taalkoppels ontstaan. Naast deze dertig taalkoppels heeft de gemeente met stichting Netwerk en Gilde SamenSpraak (Vrijwilligerscentrale) afgesproken dat er komende drie jaar nog eens 150 extra taalkoppels worden gerealiseerd met inburgeraars. Dit betekent dat 150 inburgeraars een taalmaatje krijgen. Beide organisaties zoeken nog vrijwilligers.