Openbaar Ministerie


* >Meer ziekenhuisgewonden na verkeersongeval

Meer ziekenhuisgewonden na verkeersongeval

Het aantal mensen dat in 2007 na een verkeersongeval in het ziekenhuis belandde is in vergelijking met 2006 met 8,6 procent gestegen. Dat schrijft minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat in de brief aan de Tweede Kamer over het aantal ziekenhuisgewonden in 2007.

Het aantal van 18.190 ziekenhuisgewonden in 2007 als gevolg van een verkeersongeval ligt duidelijk boven de trendlijn. Ten opzichte van 2006 is het aantal met ruim 1400 toegenomen. De lange termijntrend daalt sinds het begin van de registratie in 2001 wel met ruim 1 procent per jaar. Maar het afnemen van het aantal ziekenhuisgewonden als gevolg van een verkeersongeval blijft duidelijk achter bij die van het aantal verkeersdoden. Minister Eurlings geeft in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid aan welke verkeersveiligheidmaatregelen hij op het gebied van verkeersveiligheid het komende jaar wil nemen om het leed dat verkeersongevallen met zich mee brengen verder te verminderen.

Net zoals voorgaande jaren zijn vooral fietsers en ouderen het slachtoffer van verkeersongevallen. Ruim 43 procent van de ziekenhuisgewonden zat op de fiets en 20,6 procent van het aantal ziekenhuisgewonden als gevolg van een verkeersongeval was in 2007 ouder dan 65 jaar. Zowel fietsers als ouderen zijn doelgroepen van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid en zullen de komende jaren extra aandacht krijgen.

Bron: ministerie van Verkeer en Waterstaat