Werkgeversvereniging AWVN

Werknemers uit Roemenië en Bulgarije

Datum: 26 november 2008

Minister Donner (Sociale Zaken) heeft besloten dat Roemenen en Bulgaren tot 1 januari 2012 een werkvergunning nodig hebben om in Nederland te kunnen werken.

Aanvankelijk wilde Donner vanwege de financiële crises de grens voor Roemenen en Bulgaren tot 1 juli 2009 dichthouden. Onder druk van de Kamer heeft Donner besloten de volledige termijn van drie jaar te benutten die in Europa is afgesproken om nieuwe EU-burgers beperkingen op te leggen als het gaat om vrij verkeer van werknemers.

Donner geeft aan dat door de verslechterde economie de werkloosheid in Nederland toeneemt. Werkgevers die nu nog moeite hebben om voldoende arbeidskrachten te vinden, kunnen straks volgens hem putten uit meer werkzoekenden in Nederland.

De Kamer benadrukt de problemen die er zijn met de uitbuiting en huisvesting van Oost-Europees personeel, veelal Poolse werknemers in ons land. Donner erkent deze problemen in bepaalde regio's en steden, maar ziet ook voordelen van de komst van Oost-Europees personeel voor sectoren waar sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. Met name in de land- en tuinbouw zijn veel Poolse werknemers aan de slag die mede deze sector goed draaiende houden.

AWVN van mening dat Roemenen en Bulgaren niet moet worden uitgesloten van de arbeidsmarkt in Nederland. AWVN vindt deze beperkende maatregel in strijd met het fundamentele recht van Europeanen om vrij in een ander land te mogen werken. Recent onderzoek van Regioplan heeft aangetoond dat van verdringing, dumping en onderbetaling geen sprake is. De toestroom van werknemers heeft daarentegen een positief effect op de economie - ook in verslechterende economische tijden. EU-commissaris Vladimir Spidla heeft EU-lidstaten opgeroepen restricties voor werknemers uit andere landen op te heffen of niet te verlengen. AWVN betreurt dan ook dat de Nederlandse grenzen voor Roemeense en Bulgaarse werknemers gesloten blijven.