Gemeente Heusden


Geplaatst op: 27 november 2008
College presenteert visie voormalig Land van Ooit

Gemeente vestigt voorkeursrecht op aan landgoed belendend percelen

Drie naast elkaar gelegen soorten gebruik waarbij sommige delen wel en andere delen niet zijn opengesteld en waarbij het ene deel intensief en het andere juist extensief wordt gebruikt. Dat is in grote lijnen de toekomst die het college van Heusden met het landgoed van het voormalige Land van Ooit voor ogen heeft.

De driedeling is de uitkomst van een intensieve studie die het college de afgelopen maanden met ambtelijke medewerkers en adviesbureau Grontmij heeft doorlopen. Tijdens die studie zijn het huidige gebied en de ambities uitgebreid geanalyseerd en via enkele workshops teruggebracht tot één voorkeursmodel.

Het college is van mening dat met dit model uitstekend kan worden voldaan aan het hoge ambitieniveau dat ze aan het vorig jaar aangekochte landgoed heeft verbonden. Zo zorgt het model voor behoud van de hoge landschappelijke waarden en geeft het mensen de gelegenheid om te genieten van dit natuurschoon. Ook zorgt de voorgestelde invulling voor een versterking van de economische structuur en omgevingskwaliteit.

Voorkeursrecht
Om zijn visie te kunnen realiseren heeft het college het ontwikkelgebied ruimer gedefinieerd dan alleen het landgoed. In dat kader heeft de gemeente dinsdag 25 november het voorkeursrecht gevestigd op enkele gronden ten noordoosten van de Kasteeldreef-Bosscheweg In Drunen. Met dit voorkeursrecht verplicht de gemeente de eigenaren bij een eventuele verkoop van de grond deze in eerste instantie aan de gemeente aan te bieden.

De komende maanden worden op basis van het voorkeursmodel een gedetailleerde gebiedsvisie en een programma van eisen opgesteld. Beide worden in het komend voorjaar aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd. Daarna wordt marktpartijen gevraagd om aansprekende plannen vergezeld van een financiele bieding in te dienen. Als alles volgens planning verloopt, kan het gehele landgoed eind 2009 weer zijn doorverkocht.