Gemeente Sneek


ellende en hoopvolle ontwikkelingen in mozambique

Wethouder Bargboer ziet ellende en hoopvolle ontwikkelingen in Mozambique

Wethouder Jan Bargboer is weer terug van zijn reis naar Zuid-Afrika en Mozambique. Hieronder het verslagje dat hij maakte van zijn laatste dagen in Mozambique, waar Bargboer was op verzoek van provincie Fryslân en Vitens. Hij vergezelde de mensen van Wetterskip Fryslân voor het project `Fryslân aan slag voor goed drinkwater en sanitatie in het Zambezi stroomgebied'. 31 Friese gemeenten doen mee in dit project.

"In de tweede week van ons verblijf (nu in Mozambique) hebben we in korte tijd met veel mensen gesproken over het Friese MDG project. Daarbij hebben we ons een beeld kunnen vormen van de problemen die hier in dit land zijn... en ik kan u vertellen dat voor het beschikbare geld we weliswaar aardige dingen kunnen doen maar het blijft de denkbeeldige druppel op de gloeiende plaat.

In Tete heb ik situaties gezien die ik niemand zou willen toewensen. Onmenselijk, inhumaan. En toch lijkt het of de mensen hier vrolijk zijn en waar mogelijk genieten van het leven. De luxe die wij gewend zijn in Nederland is niet te beschrijven voor mensen uit dit land. De burgemeester van Tete zetelt in een aardige kamer, maar in Nederland zouden we er echt niemand in mogen zetten. Zijn secretaresse zat in een kamer van 3 bij 3 meter met nog twee collega's, hoezo ARBO. Kinderen lopen hier op blote voeten door een open rioolstelsel, destijds aangelegd door de Nederlanders. Het percentage vrouwen dat leidt aan aids ligt rond de 32 procent, het gemiddelde gezin woont met 8,5 bewoner in een huis van 4 bij 3 meter, veelal zonder schoon, gezond drinkwater. En, de verschillen tussen rijk en arm zijn hier ook ronduit schrijnend te noemen.

Er gaat hier ook heel erg veel goed, er wordt ook veel door de wereld geïnvesteerd in dit land. Al dan niet door de Chinezen die aan investeringen geen voorwaarden stellen zoals de Nederlanders dat wel doen. De kleine week die ik in Mozambique mocht en kon zijn ben ik er van overtuigd geraakt dat de Friese hulp hier op de juiste plek zal komen. En ik ben de eerste om toe te geven dat we niet al het leed van de beoogde groep mensen gaan oplossen. Maar het kleine beetje delen dat helpt hier velen.

Ambassade Voor vertrek hebben we nog gesproken met Frans Bijvoet, de ambassadeur van Nederland in Mozambique. Dit gebeurde in aanwezigheid van zijn plaatsvervanger, de heer Paul Litjens (hoofd ontwikkelingssamenwerking). Aanwezig vanuit Vitens International: Linda Baas, Peter van den Horn. Vervolgens hadden we een afspraak op het ministerie van Openbare Werken met onder andere Valdemiro Matavela, directeur water en sanitatie. Ook hebben we nog kort gesproken met iemand van de Worldbank die het nodige doen op watergebied. Als laatste hadden we een afsluitende bijeenkomst en lunch met alle medewerkers van Vitens en Jan Hoffer (directeur Vitens Int.).

Zowel qua project en de opzet van mijn bezoek heb ik dan "de bestemming bereikt". Het was mij een voorrecht om deel te mogen uitmaken van deze missie om dit project voor te bereiden."