Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

"IUCN is meer dan alleen bruggenbouwer"

Nieuwsbericht | 27-11-2008

De Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) zou vaker het roer in handen kunnen nemen en de weg wijzen naar een duurzame toekomst. En dat kan met name door in het internationale debat een duidelijke positie te kiezen. Dit zei minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bij het dertigjarig bestaan van de IUCN-Nederland.

IUCN bestaat zestig jaar, maar de Nederlandse tak vierde donderdag 27 november zijn dertigjarig bestaan in Amsterdam.

De minister deed een oproep aan IUCN om meer dan alleen een bruggenbouwer te zijn. Ruim duizend niet-gouvernementele organisaties over de hele wereld hebben zich ermee verbonden. Oók in de internationale politieke arena is dat een indrukwekkende achterban. "Daar kun je de wereldgemeenschap heldere signalen mee geven. Je kunt kiezen. De weg wijzen naar een duurzame toekomst. De linkeroever aanwijzen. Of juist de rechteroever. En dat kan met name door in het internationale debat een duidelijke positie te kiezen. Zo ook in het debat over het behoud en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen", aldus de minister.

Concrete agenda

Zij hoopt dat IUCN haar potentie benut om maatschappelijke organisaties en bedrijven te blijven inspireren. Het is volgens de minister tijd een concrete agenda te maken waar het bedrijfsleven daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Als IUCN de betrokken leiders kan motiveren om zich hier voor in te zetten en er de basisfinanciering voor te leveren, zal de regering dat niet onbeantwoord laten en ook een bijdrage leveren, zo beloofde de minister.

Tijdens het symposium lichtte minister Verburg haar benadering voor duurzaam natuurbeheer toe: natuurbeheer met de luiken wijd open naar de samenleving. Een natuurbeheer dat maatschappelijke en economische trends insluit. "Want in deze tijd zijn ecologie en economie niet elkaars tegenhangers, maar krachten die elkaar wederzijds versterken", aldus de minister.