Partij van de Arbeid

Tegen te dure kinderopvang

27-11-2008 04:51

Een aantal kinderopvang organisaties vraagt buitensporig meer geld voor de kinderopvang. Staatssecretaris Dijksma onderneemt hiertegen actie. De NMA gaat op verzoek van Dijksma onderzoek doen naar de sector. PvdA Tweede Kamerlid Margot Kraneveldt reageert: 'Ik ben blij dat de staatssecretaris snel actie onderneemt'.

De kinderopvang in Nederland groeit snel. Dat is mooi nieuws waar de PvdA zich al jaren hard voor maakt. Ouders, werkgevers en het kabinet leveren een bijdrage om de kinderopvang betaalbaar en toegankelijk te houden. Van kinderopvangorganisaties mag dan minimaal een redelijke prijsontwikkeling verwacht worden. Een uurprijs binnen het maximum van 6,10 Euro is een heel redelijk prijsniveau.

De feiten
Voor 6,10 euro per uur kunnen kinderopvangorganisaties kwalitatief goede kinderopvang bieden en tegelijk een goed rendement behalen. De meeste organisaties slagen daar ook in. Tachtig procent van de opvang vindt nu plaats onder de maximum uurprijs van 6,10 euro. Een verhoging met vier en half procent per 2009 is in het merendeel van die gevallen mogelijk zonder boven de maximum uurprijs uit te komen. De gemiddelde prijs in de dagopvang is nu 5,76 euro. Verhoogt een instelling die prijs met vier en half procent dan komt de uurprijs op 6,02 euro.

Maatregelen
Een minderheid van de kinderopvang organisaties zoekt echt de grenzen van dit tarief of en doet het voorstellen of dit door de maatregelen van het Kabinet komt. Ze verhogen de prijzen buitensporig zodat die fors boven de 6,10 euro uitkomen. Dat is onredelijk richting ouders en daarom onderneemt PvdA staatssecretaris Dijksma actie. De NMA doet op verzoek van de staatssecretaris onderzoek naar de prijzen. De PvdA fractie in de Tweede Kamer stelt diverse kamervragen over misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet kinderopvang aan de orde. `Bijvoorbeeld gedwongen afname van vakantie-opvang (buitenschoolse opvang) zodat ouders enorm op kosten worden gejaagd, aldus Margot Kraneveldt, woordvoerder voor de PvdA.