Voedsel en Waren Autoriteit

29 horecagelegenheden in Den Bosch overtreden rookverbod

27 november 2008 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de afgelopen week in Den Bosch 29 overtredingen van het rookverbod geconstateerd. Er werden 177 bedrijven in diverse sectoren van de horeca bezocht in de binnenstad en de kernen buiten het centrum. Horecaondernemers in de Brabantse hoofdstad hadden aangekondigd dat zij het rookverbod bewust zouden negeren. Ook in een aantal andere plaatsen werden acties gehouden.

Het merendeel van de overtredingen zal bestuursrechtelijk worden behandeld. Het Openbaar Ministerie bepaalt welke zaken strafrechtelijk worden vervolgd.

De controles vonden over het algemeen plaats door middel van gerichte acties. Hierbij verrichten diverse koppels VWA-controleurs in korte tijd een groot aantal inspecties in een bepaalde stad of wijk. Daarnaast vinden er reguliere inspecties plaats op basis van openstaande klachten en herinspecties. Vanaf 1 oktober heeft de VWA 2385 bedrijven geïnspecteerd en nam ruim 685 maatregelen.

De afgelopen week werden er in heel Nederland gerichte controleacties gehouden. Er werden 450 bedrijfsbezoeken uitgevoerd, waarbij er uiteindelijk 157 maatregelen zijn opgemaakt. Bijna driekwart van de maatregelen werd opgelegd aan café-eigenaren. In Groningen werd voor respectievelijk de vierde en vijfde keer het rookverbod overtreden. In een aantal cafés in Amersfoort, Amsterdam en Groningen was dit voor de derde maal het geval.

In Den Haag, Scheveningen en Kijkduin werden de afgelopen week twintig overtredingen geconstateerd. In Groningen gingen 22 bedrijven op de bon, in Rotterdam overtraden 17 cafés de wet. Verder waren er onder andere acties in Vlissingen (4 maatregelen), Leeuwarden (11), Amsterdam (9), Purmerend (8), Haarlem (10), Urk (7), Maastricht (3) en Emmeloord (2).

De meeste controles vonden tot nu toe plaats in de grote steden. In Amsterdam en Rotterdam werden sinds 1 juli circa 800 horecagelegenheden bezocht.