Partij voor de Dieren


27-11-2008

Tweede Kamer vervangt flessenwater door milieuvriendelijker water uit de kraan

Den Haag, 27 november 2008 - De Tweede Kamer schenkt sinds deze week kraanwater in plaats van flesjes bronwater tijdens haar vergaderingen. De Partij voor de Dieren had daarom gevraagd in het kader van verduurzaming van de consumptie van het parlement. Bronwater in flesjes is twintig tot vijftig keer zo belastend voor het milieu dan kraanwater, zo blijkt uit onderzoek van de TU Delft. Het Britse Lagerhuis besloot omwille van het milieu al eerder alleen nog kraanwater te schenken tijdens vergaderingen. En nu volgt de Tweede Kamer.
De Partij voor de Dieren pleit in de jaarlijkse debatten over de Tweede Kamer-organisatie voor een duurzaamheidsbeleid voor het Kamer-apparaat. Dat pleidooi vindt inmiddels een breed gehoor. Het Presidium willigde in juni het verzoek van de partij in om te stoppen met het serveren van de bedreigde diersoorten. Nu werkt het Kamer-restaurant met de VISwijzer, en staan er geen broodjes paling meer op het menu. Een Kamermeerderheid schaarde zich achter een motie van de Partij voor de Dieren om een eenduidig duurzaamheidsbeleid op te stellen voor de Kamer-organisatie.
Eerder dit jaar is de Partij voor de Dieren door de Nationale Jeugdraad uitgeroepen als groenste fractie. Marianne Thieme: `we nemen onze rol als aanjager voor een duurzaam parlement serieus en het is mooi te zien dat we succes boeken. De Tweede Kamer vindt duurzame consumptie steeds belangrijker. De koks zijn druk doende met het zoeken naar een meer milieu- en diervriendelijk aanbod. Zo wordt er steeds meer gewerkt met biologische groenten en vlees. Wij juichen dat toe en vinden het moedig, zeker omdat ik Kamerleden van andere fracties nogal eens hoor morren over al die aandacht voor duurzaamheid.'