Ingezonden persbericht


26 november 2008

ChristenUnie blij met uitvoering JSF-motie

De ChristenUnie is ingenomen met de brief van de Staatssecretaris van Defensie over het uitstellen van de aankoop van de twee JSF-testvliegtuigen met drie maanden. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: ,,Ik ben zeer tevreden met de uitvoering van de motie Voordewind-Eijsink die vroeg om uitstel van drie maanden. Hiermee is een degelijke kandidaat-vergelijking mogelijk geworden."

Voor de ChristenUnie staat zorgvuldigheid centraal bij het aanschaffen van een opvolger voor de huidige F-16. Voordewind: ,,De kosten van deze nieuwe toestellen zijn enorm. We moeten daarom echt de benodigde tijd nemen om een goede keus tussen beide kandidaten te maken."

Met de drie maanden uitstel is volgens de ChristenUnie een degelijke parlementaire behandeling van de kandidaat-vergelijking mogelijk gemaakt. Eveneens wordt door dit uitstel de andere kandidaat, de Saab Gripen de gelegenheid gegeven om een simulator aan te passen aan de Nederlandse scenario's.

De eventuele extra kosten die hierdoor kunnen ontstaan indien de JSF uiteindelijk niet wordt gekozen, zijn volgens de ChristenUnie betrekkelijk. Voordewind: ,,De items kunnen worden doorverkocht. En als we wel kiezen voor de JSF zijn hier helemaal geen extra kosten aan verbonden."