NVA



- PERSBERICHT-

Tiel/Amersfoort

Woensdag 26 november

NBVA en NVA presenteren actielijst
Aanbieders beleggingsproducten beletten
intermediair om adviesfunctie uit te oefenen

De intermediaire markt voor beleggingsadvies is nog lang niet perfect. Hoewel het Nationaal Regime van Mifid het intermediair in staat stelt klanten breed te adviseren in een nieuwe markt, spelen de aanbieders volstrekt niet in op de mogelijkheden die de nieuwe wet stelt. Tijdens het symposium `Beleggingsadvisering voor het intermediair' presenteerden de NBVA en de NVA een actielijst om de markt voor beleggingsadvisering beter te ontsluiten.

De NBVA en NVA hebben op 26 november in samenwerking met de Stichting Financiele Dienstverlening in 't Spant in Bussum een seminar georganiseerd met als thema `Beleggingsadvisering voor het intermediair'. Tijdens dit seminar hebben de brancheorganisaties het intermediair meer vertrouwd gemaakt met de nieuwe adviesmarkt voor beleggingsadvies. Vooraanstaande deskundigen uit de branche gaven uitleg over hoe zij de rol van de beleggingsadviseur zien in relatie tot de eisen die de huidige maatschappij stelt. De Consumentenbond, vertegenwoordigd door Carel van Vredenburch, schetste de belangen van een beleggingsadvies voor de consument. Aan de hand van het AFM-rapport `Kwaliteit advies bij beleggingsverzekeringen` gaf Theodor Kockelkoren, bestuurder bij de AFM, inzicht in goede en slechte voorbeelden uit de praktijk. Edgar du Perron,voorzitter van de Geschillencommissie Kifid, benoemde de do's en don'ts van de beleggingsadviseur. Tot slot gaf beleidsmedewerker Silvia Janssen van de NBVA een aantal praktische adviezen en presenteerde zij de acties die voor het intermediair nodig zijn om tot een betere marktontsluiting te komen.

Onderzoek
In aanloop naar het symposium hebben de NBVA en de NVA opdracht gegeven aan bureau BBOC om de leveringsvoorwaarden van leveranciers van beleggingsrekeningen aan intermediairs te onderzoeken. De onderzoeksresultaten zijn tijdens het symposium door BBOC-directeur Walter Jans gepresenteerd. De onderzoekers concluderen dat aanbieders onvoldoende en te langzaam reageren op de nieuwe spelregels. Met het Nationaal Regime, dat onder invloed van de brancheorganisaties tot stand is gekomen, heeft het intermediair toegang tot deze nieuwe markt. Het onderzoek bevestigt het beeld dat de meerderheid van aanbieders het intermediair contractueel beperkt tot alleen het doorgeven van klanten. Daarmee wordt de consument de gewenste toegang tot een breed advies ontzegd.

Actielijst
De brancheorganisaties presenteerden een actielijst om partijen in beweging te brengen. Om de adviesmarkt te optimaliseren moeten de leveranciers stoppen met het opleggen van beperkende voorwaarden. Zij moeten adviesdiensten door het intermediair nu juist mogelijk maken. Daarnaast heeft de markt een grote behoefte aan meer uniformiteit in risicoprofielen, zodat een vergelijking van producten beter mogelijk wordt. De huidige profielen zijn aanbiederspecifiek en laten in uitkomsten grote verschillen zien. Tevens hebben de brancheorganisaties aanbieders aangespoord om de informatie naar het intermediair te optimaliseren. Zo is het voor het intermediair van groot belang om volledig door aanbieders te worden geïnformeerd over de productmogelijkheden. De toezichthouder is gevraagd om op te treden wanneer deze informatie ontoereikend is en is aangespoord om juridische interpretatieverschillen zoveel mogelijk te beperken. De NBVA en NVA zijn er van overtuigd, dat wanneer alle partijen hun rol daadwerkelijk oppakken, de consument beter toegang wordt gegeven tot een breed netwerk van beleggingsadviseurs.

Symposium
De NBVA en NVA organiseerden op woensdag 26 november 2008 in 't Spant te Bussum in samenwerking met de Stichting Financiële Dienstverlening (StFD) een symposium over het thema `Beleggingsadvisering voor het intermediair'. Er waren ruim driehonderd deelnemers. Meer informatie: www.symposium-nbva-nva.nl

Noot voor redactie (