PvdA Rotterdam


Vandaag in de Raad

Do 27 Nov 2008 - Redactie
Vandaag in de Raad

Vandaag is in de actualiteitenraad gesproken over de kinderopvang, de mosquito, verkeersregelaars en de toekomstige waterberging bij de brede school de Catamaran.

Kostenstijging Kinderopvang
D66 zette de vermoedelijke stijging van de kosten van de kinderopvang op de agenda. Zeki Baran, PvdA raadslid, wees erop dat dit een landelijke discussie is. De suggestie van D66 om het participatiefonds in te zetten om de kostenstijging te compenseren, werd resoluut afgewezen. Daar is dat geld niet voor bedoeld, aldus Baran.

Wethouder Bolsius, die zijn collega wethouder Geluk van Onderwijs, verving zei geen indicatie te hebben dat in Rotterdam een hoge kostenstijging plaats zal vinden. Een aantal leden uit de Raad konden het verhaal van de wethouder uit eigen ervaring bevestigen.

Uitlatingen minister Ter Horst over de mosquito Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft vorige week donderdag laten weten dat zij niet van plan is om een wettelijk kader voor de mosquito te makan. De mosquito is een apparaat dat een hoge, irritante pieptoon uitzend, die alleen hoorbaar is voor jongeren. De mosquito wordt gebruikt om overlastgevende hangjongeren te verdrijven.

Marco Heijmen, PvdA raadslid, wees erop dat de discussie rond de mosquito nog niet is afgerond. Meer dan 100 gemeenten gebruiken de mosquito nu en het is een effectief apparaat gebleken. Heijmen wil nu wel snel duidelijkheid van de minister of de mosquito nu wel of niet mag. Hij wacht de verklarende brief van de minister over deze kwestie dan ook in spanning af.

Verkeersregelaars
Recent zijn een aantal verkeersregelaars in Nederland omvergereden. Het openbaar ministerie in Amsterdam heeft aangegeven dat zij de daders extra hard zal straffen. Dit kan door verkeersregelaars gelijk te stellen aan ambtenaren in functie. De VVD vroeg de wethouder of dit ook in Rotterdam mogelijk is.

Wethouder Baljeu van verkeer gaf aan dat zij niet over de strafmaat ging. Hier is Justitie voor verantwoordelijk. Zij wist te vertellen dat er haar geen gevallen bekend waren van incidenten in Rotterdam. Zij zegde toe nog eens kritisch te bekijken of zij de veiligheid van verkeersregelaars kan verhogen.

Waterberging bij de Catamaran
Bij de nieuwbouwlocatie van de Catamaran, een brede school in IJsselmonde is een waterberging in de vorm van een singel gepland. De school is het daar niet mee eens omdat onder andere het schoolplein zo erg klein zal uitvallen. Ook heeft de school twijfels over de veiligheid van een waterpartij langs een kindvriendelijke route.

Richard Moti, PvdA raadslid, wilde van de wethouder weten of het nieuwe schoolplein wel aan de wettelijke standaarden voldoet. Ook wilde hij van de wethouder de toezegging dat de veiligheid van de kinderen niet in het geding komt.

Wethouder Bolsius antwoordde dat het plein aan alle standaarden zal gaan voldoen. Hij stond ook garant voor de veiligheid. Daarnaast zegde de wethouder toe dat tijdens de graafwerkzaamheden van de singel de kinderen gewoon buiten konden blijven spelen.