Nederlandse Politiebond


Burgemeesters: onderbezetting politie onaanvaardbaar

Minister ter Horst ziet de sterkte van de Nederlandse politie vooralsnog rooskleurig in. Zij richt haar hoop op de instroom van nieuwe studenten die op termijn de bestaande onderbezetting moeten gaan oplossen. Maar ongeacht deze beloftes voor de toekomst ondervinden gemeenten reeds nu ernstige problemen als gevolg van de bestaande onderbezetting.

Zo uitte tien burgemeesters in het district Oosterhout (Midden en West Brabant) in een brief aan korpsbeheerder Ruud Vreeman hun zorg over de 'beperkte politiesterkte'. Zij zien dat wijkagenten vooral ingezet worden om de forse onderbezetting in de noodhulp op te vangen. Dat heeft volgens de burgemeesters 'onaanvaardbare keuzes bij toezicht en handhaving tot gevolg'.
Zij stellen dat bij het korps Midden en West Brabant op dit moment 100 vacatures openstaan. Een cijfer dat nog niet was verwerkt in de cijfers die de NPB eerder presenteerde. Een aanwijzing dat de cijfers van de NPB (minimaal 1700 fte's in de uitvoerende diensten niet ingevuld) wel degelijk de werkelijkheid weergeven.

De zorgen van de burgemeesters worden overigens door het korps zelf erkent. De korpsleiding heeft naar eigen zeggen het probleem reeds kenbaar gemaakt aan minister Hirsch Ballin van Justitie. We hopen dat de urgentie van dit probleem ook minister Ter Horst van BZK heeft bereikt.

Gepubliceerd op 27 november 2008 door Henri Swinkels.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.