Woonbond


27-11-2008

SP presenteert slooplat huurwoningen

De Socialistische Partij (SP) heeft eind november een slooplat gepresenteerd waarlangs alle huidige en toekomstige sloopplannen zouden moeten worden gelegd. Het gebruik van de slooplat zal leiden tot een enorme daling van het aantal sloopplannen, voorspelt de SP. Dat is prima, want er zijn voldoende alternatieven: hoogwaardige renovatie, samenvoegen, optoppen en geschikt maken voor een andere doelgroep.

De SP-Tweede Kamerleden Paulus Jansen en Remi Poppe luiden in hun rapport de noodklok over de sloopwoede in ons land: Van 1990 tot en met 2006 zijn ruim 190.000 woningen tegen de vlakte gegaan en de prognoses voorspellen weinig goeds. De SP is niet per definitie tegen sloop van vooral goedkope huurwoningen, maar vindt, net als de Woonbond, dat daar zeer terughoudend mee moet worden omgegaan. De partij stelt daarom vijf voorwaarden aan groen licht voor de sloop van corporatiewoningen: minstens 70% van de oorspronkelijke bewoners (en niet van de tijdelijke huurders die vaak in de plaats komen van al verhuisde echte huurders) moet daarmee hebben ingestemd, de corporatie kan geen huurders vinden voor de sloopwoningen, de wachtlijsten mogen niet langer worden, er mag geen waterbedeffect optreden (verplaatsing van de problematiek naar naburige wijken) en de woningen moeten bouwtechnisch aantoonbaar van slechte kwaliteit zijn. Huurders moeten bij een geschil daarover een second opinion kunnen vragen.

De voorwaarden wegen voor de SP niet even zwaar. Daarom is aan elke ervan een aantal punten toegekend. Aan het draagvlak onder de huurders en de bouwtechnisch slechte kwaliteit wordt het meeste belang gehecht (ieder 25 punten), het ontbreken van interesse onder woningzoekenden en het niet mogen groeien van de wachtlijsten tellen ieder mee voor twintig punten en het te vermijden waterbedeffect voor tien. Alleen bij een puntentotaal van tachtig of meer mag het sloopplan worden uitgevoerd. Volgens de SP voorkomt de slooplat het verdwijnen van zon 15.000 tot 20.000 huurwoningen per jaar. Het rapport is te downloaden van www.sp.nl.