Gemeente Wijdemeren


Milieuvergunning CCH onherroepelijk

Milieuvergunning CCH onherroepelijk

Op 26 november 2008 deed de Raad van State uitspraak in de zaak over de milieuvergunning voor paardenbedrijf Club Cercle Hippique (CCH) in Nederhorst den Berg.

De gemeente heeft CCH een milieuvergunning verleend, maar daar zijn omwonenden het niet mee eens, omdat zij overlast ervaren van het bedrijf. Zij stapten naar de rechter om de vergunningverlening aan te vechten.

Geur
De Raad van State verklaart het beroep van de omwonenden echter op alle punten ongegrond. Dat beroep had voornamelijk betrekking op stank- en geluidsoverlast. De Raad redeneert dat geur moeilijk te definiëren is en dat daarom afstandnormen moeten worden gehanteerd tussen het bedrijf en de woningen van de klagers. Als norm voor deze situatie geldt een afstand van 50 meter. De woningen liggen buiten die 50 meter grens en op basis daarvan wordt het beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Het bedrijf voldoet overigens mede aan de milieueisen omdat het een automatische geursluis heeft aangebracht.

Geluid
De geluidsoverlast die de omwonenden ervaren wordt veroorzaakt door het laden en lossen van paarden en materialen. CCH heeft alleen vergunning om dit overdag te doen en geluidsmetingen tonen aan dat de geluidsoverlast binnen de wettelijke grenzen blijft. In de avond en nacht mag er niet geladen en gelost worden. De gemeente zal hier streng op toezien.

(27-11-2008)