Senternovem


28-11-2008 | Verslag van de 5e Netwerkdag Grensverleggend Vernieuwen

De vijfde netwerkdag van TransitieNetwerk vond 18 november plaats in het LEF future center van Rijkswaterstaat. Het gloednieuwe en futuristische centrum bood de perfecte achtergrond om met elkaar te praten over systeeminnovaties en transitiemanagement.

Uitgangspunt van deze editie van de Netwerkdag was het vraagstuk hoe je het beste om kunt gaan met belemmeringen die bij veel duurzame transities een rol spelen. Hoe ga je om met bezwaren vanuit de omgeving? Hoe werk je samen met een groot aantal partijen met een diverse achtergrond? Antwoorden op deze en andere vragen werden gezocht tijdens de drie onderdelen waaruit de dag bestond.

In de ochtend werd in korte sessies gekeken naar de praktijkgevallen uit het boek Grensverleggen vernieuwen: weerbarstige praktijken. Daarna volgde een plenaire bijeenkomst met Willem de Jager van de Rabobank en Hugo Brouwer van het Bureau Interdepartementale Energietransitie, die met elkaar en de honderd aanwezigen praatten over maatschappelijke ontwikkelingen zoals de kredietcrisis en de (on)mogelijkheden om transitieprojecten te financieren. In de middag vonden workshops plaats, waarbij bepaalde onderwerpen betreffende belemmeringen -en voortgang!- bij transitieprojecten verder werden uitgediept.

De dag werd afgesloten met conclusies die de workshopleiders uit hun workshops hadden getrokken, en die ook als algemene adviezen voor de hele transitie- en innovatiewereld kunnen worden opgevat: ga uit van de goede bedoelingen van de ander, zoek naar de gedeelde waarden, over grenzen gaan levert meer innovatie op en niet te vergeten: iedere innovatie begint bij jezelf. Aansluitend vond een borrel plaats, waarbij deelnemers met elkaar aan de praat en soms zelfs in debat raakten en, zoals dat hoort op een Netwerkdag, kaartjes uitwisselden met het oog op nieuwe afspraken.

Geen kaartjes uitgewisseld en toch zin om door te praten over transitiemanagement en innovatie? Dat kan op twee manieren. Hier vindt u een lijst met daarop alle deelnemers van de Netwerkdag 2008. En daarnaast kunt u andere transitiemanagers ontmoeten op de LinkedIngroep van het TransitieNetwerk. Een online netwerk dus, maar ook een plek waar kan worden gediscussieerd over actuele onderwerpen.

Over de Netwerkdag 2008 is ook een uitgebreid verslag verschenen. U kunt de NetwerkKrant hier downloaden (pdf).

Tenslotten hopen wij dat het voor alle deelnemers een geslaagde en leerzame dag is geweest, en willen we via deze weg iedereen hartelijk bedanken voor de actieve bijdrage om de Netwerkdag 2008 tot een succes te maken.