Voedingcentrum


Recept voor optimale weerstand bestaat niet

Op koude winterse dagen wil de griep plotseling toeslaan. Balen! Griep komt nooit gelegen en het maakt dat je je beroerd voelt. Er bestaat helaas geen recept dat griep voorkomt. Extra vitamines slikken helpt ook niet. Wel is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Het Voedingscentrum geeft je graag de benodigde âingrediëntenâ.

Een gevarieerde voeding levert alle vitamines en mineralen die bijdragen aan een goede weerstand (immunologische afweer), zoals vitamine A, C, D, E en B-6 en de mineralen zink (Zn) en selenium (Se). Deze zitten in verschillende voedingsmiddelen zoals margarine (A, D, E), brood (B-6, Se, Zn), vis (D, Se), vlees (Zn, Se, B-6), fruit en groente (C). Als je een ernstig tekort hebt aan een van deze voedingsstoffen, dan neemt je weerstand af en wordt de kans op ziekte groter. Dit komt in Nederland nauwelijks voor, maar wel in bepaalde ontwikkelingslanden.

Recept

Je weet nu wat je nodig hebt, maar dan⦠Hoe pas je ze toe in je dagelijkse eetpatroon? Het Voedingscentrum heeft de Schijf van Vijf als handig hulpmiddel. Zorg vooral voor variatie. Granaatappels en broccoli zijn niet gezonder dan bijvoorbeeld bananen of asperges. Ieder stuk fruit of groente bevat weer andere stoffen. Door te variëren krijg je zo voldoende voedingsstoffen binnen. Het is om dezelfde reden belangrijk af te wisselen met vleessoorten en twee keer per week vis te eten.

Extra toevoegingen?

Extra vitamines of mineralen slikken is niet nodig. Door je voeding krijg je voldoende binnen. Meer is ook niet beter: Je weerstand wordt er niet beter van en een teveel kan zelfs een averechts effect hebben. Houd het recept eenvoudig: zorg dat je goed en gevarieerd eet, neem ook op tijd je rust en beweeg voldoende.

Zie ook

* Vitamines, mineralen

* Kies elke dag uit ieder vak van de Schijf van Vijf