Waterschap Veluwe


Waterschap Veluwe akkoord met begroting van 45 miljoen

Bestuur Waterschap Veluwe akkoord met begroting van 45 miljoen

Het algemeen bestuur van Waterschap Veluwe ging woensdag 26 november akkoord met de begroting voor 2009. De totale waterschapsbegroting voor dat jaar omvat EUR 54 miljoen. De gewijzigde Waterschapswet vereenvoudigt de financieringsstructuur, daardoor vindt een verschuiving in de kosten plaats. Eenpersoonshuishoudens met een huurwoning gaan 14,5% meer betalen, huurders met een meerpersoonshuishouding betalen minder, zij gaan er 2,7% op vooruit. Nieuw is het onderscheid in bemalen en onbemalen gebieden. Voor eigen woningbezitters in onbemalen gebied stijgen de lasten. Voor deze categorie belastingbetalers met hun woning in bemalen gebied valt de verschuiving gunstig uit, zij gaan minder betalen. Een motie om kwijtschelding van waterschapslasten mogelijk te maken voor diegenen die op 100% van het bestaansminimum zitten, haalde het niet. Een grote meerderheid in het bestuur hield vast aan de drempel van 90%. Belangrijkste argument hierbij was dat men besluitvorming hierover wil doorschuiven naar het nieuwe bestuur dat in januari 2009 aantreedt. Wel nam het bestuur eensgezind een motie aan waarin de provincie Gelderland wordt opgeroepen over de brug te komen met toegezegde gelden. Dat geld is nodig om onder andere ecologische verbindingszones en maatregelen voor de kaderrichtlijn water uit te voeren.

Nieuwe rioolwaterzuivering in Epe

In de vergadering stelde het algemeen bestuur ook EUR 20 miljoen beschikbaar voor vernieuwing van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Epe. De rioolwaterzuivering zal ingericht worden volgens een nieuwe Nereda-techniek. Deze innovatieve zuiveringstechnologie maakt het mogelijk huishoudelijk en bedrijfsafvalwater met minder energie en minder kosten te zuiveren. De compacte korrels met zuiverende bacteriën bezinken veel sneller dan de traditionele vlokken.

Herinrichting gronddepot Epe

Tenslotte ging het bestuur akkoord met een bedrag van 340.000 euro voor dwangsom, juridische bijstand, onderzoek en herinrichting inzake het (grond)depot aan de Wiemanstraat in Epe. Een kleine partij met minerale olie verontreinigde grond zal volgens het voorstel worden afgevoerd. Het terrein zal vervolgens met de schone grond opnieuw worden ingericht, waarna het in bruikleen komt bij Het Geldersch Landschap, dat ook het aangrenzende terrein beheert. Het bestuur besloot aanvullend tot een brief aan de gemeenteraad van Epe, waarin men vraagt de dwangsom in overleg met het waterschap te bestemmen voor waterprojecten.