Winstmarge blijft op peil. Nedap verwacht een gering lagere jaaromzet 2008

Groenlo, 27 november 2008. Ondanks lagere opbrengsten en een eenmalige afboeking van geactiveerde ontwikkelingskosten voor de Amerikaanse stemmachine (in de eerste helft van 2008) verwacht de directie van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek "Nedap", met een voorbehoud voor onvoorziene omstandigheden in de resterende weken van het jaar, dat de winst over 2008 na belastingen uitkomt op ruim 9% van de opbrengsten. Het beleid om verder op te schuiven naar kennisintensieve producten met een hogere toegevoegde waarde werpt zijn vruchten af.

Marktontwikkelingen

De invloed van de huidige wereldwijde kredietcrisis op de opbrengsten is per klantgroep verschillend.Vooral de groepen waar een groot deel van de omzet bestaat uit toelevering, de klantgroepen Power Supplies en Specials, ondervinden direct merkbare hinder. De klantgroep Retail Support wordt vooral geconfronteerd met problemen in de voormalige groeimarkten Oost-Europa en Spanje. Andere groepen lijken tot nu toe weinig hinder te hebben van deze crisis. Hoe de kredietcrisis de komende tijd gaat doorwerken op de opbrengsten en het resultaat is niet te voorspellen. Zo is onder meer onze kredietverzekeraar op dit moment zeer kritisch bij het beoordelen van kredietlimieten.

De klantgroep Agri (automatisering, beheer- en informatiesystemen voor de melkvee- en varkenshouderij) laat een flinke stijging van de opbrengsten zien. Zij profiteert, mede dankzij haar nieuwe producten als het Velos automatiseringssysteem (een modulair managementsysteem voor de varkens- en melkveehouderij) en de Lactivator (een activiteitsmeter voor koeien) van de goede gang van zaken in met name de melkveehouderij.

AVI (Automatische Voertuig Identificatie) boekt dit jaar weer een goede groei. Naast productverkoop via een wereldwijd netwerk blijft de groep zich concentreren op conceptontwikkeling (stadsafsluiting en parkeerbeheer). Er is vooral een stijgende vraag naar "perimeter access systems" (beveiliging van de buitenste schil van een terrein of gebouw).

De klantgroep Education (toegangscontrole en automatisering van presentie en absentie van studenten) laat dit jaar haar omzet verder groeien. Het onlangs geïntroduceerde webgebaseerde registratie- en rapportagesysteem Gronos biedt haar verdere mogelijkheden om zich te onderscheiden in de markt.

De groep Healthcare (automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals) beleeft opnieuw een goed jaar. Thuiszorgorganisaties, die op dit moment hun eigen kredietcrisis hebben, weten de registratieproducten van Nedap Healthcare bijzonder te waarderen. Daarnaast neemt de belangstelling voor het digitale planningssysteem Moves verder toe.

Ook dit jaar zijn weer vele bibliotheken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk uitgerust met het volledig geautomatiseerde inname- en uitgiftesysteem van de groep Library Solutions (RFID zelfbedieningssystemen voor bibliotheken). De groep weet de omzet opnieuw verder te laten groeien. Ook in Spanje begint zij nu vaste voet aan de grond te krijgen.

De groep Locker Management Systems (sloten en beheersystemen voor lockers, kluisjes voor kleding, bagage, medicijnen etc.) haalt haar groei vooral uit locker systemen voor garderobetoepassingen. Het in de markt zetten van PharmaLoXS, een nieuw systeem voor medicijnuitgifte, ondervindt enig oponthoud omdat apothekers terughoudend zijn met nieuwe investeringen vanwege het preferentiebeleid van zorgverzekeraars.

De klantgroep Security Management biedt beveiligingssystemen aan voor personen, eigendommen en gegevens. De opbrengsten van de klantgroep Security Management liggen op dit moment op het niveau van vorig jaar. De groep heeft de afgelopen jaren een unieke positie opgebouwd binnen de beveiligingswereld. De systemen worden in eigen huis ontwikkeld. Zij heeft daardoor volledige controle over alle componenten van het beveiligingssysteem en kan alert reageren op veranderende marktomstandigheden. Met de introductie van een nieuwe kaartlezer kon zo snel worden ingespeeld op de sterk toegenomen vraag naar extra beveiligde contactloze chipkaarttechnologie. Daarnaast investeert de klantgroep in de verdere uitbouw van haar marktpositie in markten zoals het Midden-Oosten, China, India en Oost- Europa.

De opbrengsten van de groep Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht, kantoorautomatisering, medische scanapparatuur, autonome energiesystemen) blijven sterk achter na een fraaie stijging vorig jaar. De groep is erg afhankelijk van de toeleveringsmarkt. Om minder afhankelijk te zijn, wordt veel tijd gestoken in de ontwikkeling van nieuwe producten zoals Atrium (energieplatform) en Senzafil (een lijn van lampvoedingen die door middel van draadloze communicatie kunnen worden aangestuurd). De bijdrage aan de omzet hiervan zal dit jaar nog beperkt zijn.

In vergelijking met het uitstekende voorgaande jaar blijven de opbrengsten van de klantgroep Retail Support (anti-winkeldiefstalsystemen, beheer- en informatiesystemen voor dervingbestrijding) licht achter. In de verschillende retailmarkten heerst op dit moment een turbulente sfeer waarbij investeringen van de ene op de andere dag uitgesteld worden. De groep is echter goed gepositioneerd in de markt met haar nieuwe productlijnen FLEUReas, Cameleon (super- en hypermarktsysteem), het toegangscontrolesysteem EASi/Access en activiteiten op het gebied van beveiligingsetiketten en accessoires.

De omzet van de groep Specials (elektronische besturingen voor home comfort en car comfort, alsmede aansluitmateriaal voor telecom) blijft achter bij die van 2007. Vooral de huidige slechte gang van zaken in de automobielindustrie is hiervan de reden.

Election Management Systems (Verkiezingssystemen) heeft in het lopende jaar alleen de markten in Duitsland en Frankrijk kunnen bedienen. De opbrengsten bleven hierdoor fors achter in vergelijking met 2007. Naast het vermarkten van bestaande systemen is de groep druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe verkiezingsconcepten. Zoals reeds bij de halfjaarcijfers gemeld, heeft de groep i.v.m. het terugtrekken uit het aanbestedingsproces in de staat New York, de geactiveerde ontwikkelingskosten voor de Amerikaanse stemmachine, ten bedrage van EUR 1,5 miljoen na belastingen, geheel afgeboekt.

Vooruitzichten:

Kennis van het bedrijfsproces van de klant en toepassing van nieuwe technologieën vormen de basis voor nieuwe, oorspronkelijke en duurzame toepassingen met onderscheidend vermogen voor de klant. Dit kwalitatieve aspect van de opbrengsten, dat tot uitdrukking komt in een goede toegevoegde waarde in procenten van de opbrengsten, staat centraal. Dit heeft de hoogste prioriteit en zorgt voor het stevige fundament waarop Nedap verder bouwt aan autonome groei van opbrengsten en resultaat.Op korte termijn kunnen opbrengsten en resultaat worden beïnvloed door terughoudendheid in de markt vanwege economische ontwikkelingen.