Stadsdeel Amsterdam Centrum


Amsterdamse hotels duurzaamste van Europa

27 november 2008

Met de ondertekening van het convenant 'Duurzame Hotels' op 28 november in het Okura wil Amsterdam de Europese toon zetten als het gaat om duurzaam ondernemen in de toerismebranche voor steden. Hotels in Amsterdam nemen hierin het voortouw en sluiten gezamenlijk met de stadsdelen en het keurmerk Green Key een convenant af voor de komende twee jaar.

Het toerisme is een gezichtsbepalende functie voor Amsterdam en versterkt het internationale profiel van de stad. Met een toeristische omzet van circa 4,5 miljard en 46.500 arbeidsplaatsen is het toerisme tevens één van de pijlers van de Amsterdamse economie. Amsterdam telt 350 hotels en meer dan 18.000 kamers. Daarmee zijn de hotels één van de grote verbruikers van water en energie en produceren zij tevens veel afval.

Met de ondertekening van het convenant en het behalen van de Green Key verwachten ondernemers tussen de 5% en 15% op energie en waterverbruik te besparen. Tevens wordt het management, personeel en de gasten duidelijk gemaakt op welke wijze zij actief kunnen bijdragen aan de verduurzaming van het hotel en daarmee het toerisme in Amsterdam.

Door de ondertekening van dit stadsbrede convenant zet Amsterdam de toon in het verduurzamen van haar toeristische sector. In geen enkele andere Europese stad wordt op deze schaal gewerkt aan de verduurzaming van de hotelsector. Het convenant is een vervolg op een succesvolle pilot welke de afgelopen twee jaar in het centrum van Amsterdam heeft plaatsgevonden. Hierbij hebben 15 hotels en het Stadsdeel Centrum afspraken gemaakt voor het verduurzamen van hun bedrijfsvoering door het behalen van het keurmerk Green Key.

Green Key

De Green Key is een internationaal milieukeurmerk voor accommodaties in de toerisme en recreatiebranche. Het keurmerk staat bekend om haar strenge eisen en is een goed handvat voor ondernemers om op een praktisch manier aan de slag te gaan met aantoonbaar duurzaam ondernemen. Het maakt de milieuprestatie inzichtelijk en geeft ondernemers de mogelijkheid om te besparen en op een duurzame manier te investeren. In Europa hebben 550 toeristische accommodaties in 12 landen een Green Key.