Pijnacker-Nootdorp


datum 27 november 2008

Samenwerking bij veilig uitgaan in Pijnacker-Nootdorp

De gemeente heeft samen met de politie Haaglanden, bureau Pijnacker-Nootdorp, het Openbaar Ministerie en Koninklijk Horeca Nederland een samenwerkingsovereenkomst Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan gesloten. Partijen gaan meer samenwerken om het uitgaan in de gemeente te verbeteren en veiliger te maken.

De gemeente vindt het belangrijk dat er op een veilige, gezonde en gezellige manier gebruik kan worden gemaakt van de diensten van de gevestigde horecagelegenheden. Tevens hecht de gemeente eraan te weten waar horecaondernemers tegen aan lopen bij het uitoefenen van hun bedrijf. Om een dergelijk inzicht te verkrijgen, zal voor de gehele gemeente de stand van zaken binnen de horecagelegenheden worden geinventariseerd door gebruik te maken van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. Deze kwaliteitsmeter is ontwikkeld door Koninklijke Horeca Nederland in samenwerking met het ministerie van Justitie.

In de Kwaliteitsmeter wordt onder meer beschreven op welke manier de partijen gaan samenwerken, welke maatregelen men gaat nemen en hoe die uitgevoerd worden. Hierbij valt te denken aan maatregelen op het gebied van toezicht houden, het stellen van huisregels door ondernemers, voorzieningen in de openbare ruimte, verlichting, verkeersafhandeling, enz. Bij de uitwerking van de maatregelen zullen ook andere partijen, zoals bewoners en het uitgaanspubliek, worden betrokken.

De start van het traject vond op 27 november plaats en duurt ongeveer één jaar. In een workshop waar horecaondernemers, politie en gemeente voor waren uitgenodigd, werd een nulmeting uitgevoerd. Hierdoor is de uitgangspositie voor alle partijen helder. Gedurende het jaar zullen de uit de nulmeting naar voren komende onderwerpen en problemen worden besproken en afspraken over oplossingen worden gemaakt.