Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Op reis naar het poolgebied
Hedendaagse ontdekkingsreiziger geeft lezing in het muZEEum

Op donderdagavond 27 november en op zaterdag 17 januari zal Ko de Korte een lezing geven in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen over zijn ontdekkingsreizen naar het poolgebied. Hij vertelt over zijn overwintering in Spitsbergen en over de komende reis, de Spitsbergenreis met de nieuwe Plancius. Deze reis is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen het muZEEum en Oceanwide Expeditions.

Zoals u wellicht weet kunt u in het muZEEum op expeditie naar het poolgebied, in de tentoonstelling 'Tegenpolen, Zeeuwen en het poolgebied'. Maar hoe zou het nu zijn om echt op reis te gaan naar Spitsbergen? Echt de natuur en de geschiedenis beleven zoals Zeeuwen dat in een ver verleden ook hebben gedaan?

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuw schip, de PLANCIUS. Inderdaad, dit schip is vernoemd naar de 16e eeuwse kartograaf en naar het scheepje dat omstreeks 25 jaar geleden door Zeeuwen naar Spitsbergen werd gevaren. Hoe zou u het vinden om, voorzien van alle moderne gemakken, met deze Plancius af te reizen naar het poolgebied? Op haar allereerste reis?

Het muZEEum heeft eenmalig een unieke samenwerking met Oceanwide Expeditions. Er is een elfdaagse scheepsreis samengesteld waarmee u echt op ontdekkingsreis kunt gaan. Tijdens deze elfdaagse scheepsreis (7 - 17 augustus 2009) bezoekt u onder andere 'Zeeuws Uitkijk' met overblijfselen van de 17e eeuwse walvisvaart. Ook Smeerenburg wordt aangedaan, waar Andries Jan van Middelburg met succes overwinterde in de 17e eeuw. Vervolgens vaart u langs de kust van Noordoost Spitsbergen, het gebied waar Sjef van Dongen naar de bemanning van de zeppelin de Italia zocht in 1928. Over al deze onderwerpen kun u meer te weten komen in de tentoonstelling 'TEGENPOLEN, Zeeuwen en het poolgebied', die nog tot en met mei 2009 in het muZEEum is te zien.

In Oost-Spitsbergen landt u op Edgeöya waar Ko de Korte in 1968 -'69 overwinterde met een Nederlandse ijsberenexpeditie. U gaat elke dag aan land met rubberboten en maakt excursies onder deskundige begeleiding. In adembenemend mooie landschappen kunt u ijsberen, walrussen, rendieren en vele soorten vogels ontmoeten.

De nieuwe Plancius biedt plaats aan 112 passagiers, die allen in comfortabele hutten worden ondergebracht. De reis is te boeken via het muZEEum. De reis wordt uitgevoerd door Oceanwide Expeditions. Oceanwide heeft jarenlange ervaring in het organiseren van dergelijke reizen. Een dergelijks samenwerking is uniek. Het is ook mogelijk om via dezelfde constructie een reis te boeken naar Antarctica.

De lezingen vinden plaats op donderdagavond 27 november 2008 om 19.30 uur en op zaterdagmiddag 17 januari om 14.00 uur. U kunt zich aanmelden via info@muzeeum.nl. Vermeld daarbij op welke datum u met hoeveel personen wilt komen. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Deze lezingen zijn in zaal Tobago van het muZEEum. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met het Zeeuws maritiem muZEEum op telefoonnummer 0118-412498.

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

November 2008