Adecco is supporter van klare overheidstaal

30/09/2008 09:06

Adecco

Spraakmakende 'schrijfwedstrijd voor ambtenaren' beleeft vierde editie

Adecco is supporter van klare overheidstaal

De steeds weer spraakmakende 'schrijfwedstrijd voor ambtenaren' beleeft dit jaar zijn vierde editie. Sinds het begin, in 2004, is Adecco als sponsor en medeorganisator bij de competitie betrokken. Hiermee onderstreept de grootste HR-dienstverlener ter wereld het belang van landelijke partnerships, zowel in de overheidssfeer als in de private sector. Als supporter van klare overheidstaal daagt Adecco alle ambtenaren van Nederland uit ook dit jaar weer mee te dingen naar de titel 'Best Schrijvende Ambtenaar 2008'. De spelregels zijn te vinden op www.deoverheidschrijftstukkenbeter.nl.

Hoe ingewikkeld de boodschap soms ook is, een heldere en begrijpelijke uitleg dicht de kloof tussen burger en overheid. Ambtenaren kiezen dan ook op grote schaal voor klare taal. De jaarlijkse schrijfwedstrijd voor ambtenaren heeft daar op een speelse wijze aan bijgedragen. Wie zich van alle Nederlandse ambtenaren het best uitdrukt, weten we op 27 november aanstaande. Dan kiest een jury onder voorzitterschap van mevrouw Van den Bosch, algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, uit zes genomineerden de Best Schrijvende Ambtenaar 2008. Hier is een speciale wisseltrofee aan verbonden, de Gouden Veer. De finale vindt plaats in de Raadzaal van 's-Hertogenbosch. Alle ambtenaren van Nederland kunnen deelnemen. Door een bestaande, zelf geschreven brief of uitgewerkte schrijfopdracht in te leveren. Dit kan tot 1 november aanstaande.

Sinds de eerste editie (2004) heeft de schrijfwedstrijd voor ambtenaren veel deelnemers en aandacht getrokken. Diverse kopstukken uit de politiek en ambtenarij hebben de afgelopen jaren in woord en daad aan de competitie deelgenomen, onder meer door zitting te nemen in de jury. Partijen die zich naast Adecco inzetten voor de organisatie zijn Schouten & Nelissen, Wegener Huis-aan-huisbladen, Radboud Universiteit Nijmegen en Tekstblad. Het feit dat hier sprake is van partners van zeer uiteenlopende pluimage is voor Adecco een extra reden om het initiatief van harte te ondersteunen.

Doel van de wedstrijd is blijvend aandacht te vragen voor de noodzaak van helder en begrijpelijk taalgebruik door ambtenaren. De Best Schrijvende Ambtenaar van 2007, Gerda van den Boogaard (gemeente 's-Hertogenbosch), geeft daarbij als advies: "Helder en begrijpelijk is iets anders dan 'simpel'. Het is een misverstand dat we moeten schrijven in kindertaal. Waar het wel om gaat, is dat we ons elke keer verplaatsen in de lezer. Houd je brief kort, schrijf in de juiste volgorde en gebruik eenvoudig Nederlands. Dan begrijpt de lezer je boodschap. En geloof me, dat kan iedereen aanleren."

Over Adecco

Adecco is wereldmarktleider in HR-services. Vanuit 6.700 vestigingen in 70 landen zetten ruim 35.000 medewerkers zich in voor de missie van de organisatie: better work, better life. Dagelijks zijn wereldwijd meer dan 700.000 mensen binnen diverse arbeidsvormen actief namens Adecco, waaronder veel specialistische professionals (Adecco Associates). Adecco besteedt veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, training en opleiding van kandidaten.





http://www.adecco.nl