Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

NAJK-CEJA Congres 27-28 november

NAJK organiseert in november samen met de Europese jonge boeren organisatie CEJA (Conseil Européen des Jeunes Agriculteurs) een congres in Nederland waarbij jonge boeren uit tientallen Europese landen zullen debatteren met elkaar en beleidsmakers, politici en onderzoekers.
Je kunt je inschrijven bij onderstaande site, hierop vind je ook het programma.

http://www.yfc2008.nl/programma.htm

* Datum: 28 oktober 2008

In de loop der jaren heeft het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie een aantal drastische hervormingen ondergaan. De Mid Term Review van 2003 is de meest ingrijpende hervorming uit de GLB-geschiedenis. Kenmerkend voor dit nieuwe landbouwbeleid is de ontkoppeling van productie en steun en de introductie van toeslagrechten en bedrijfstoeslag. Deze laatste hervormingen zijn tot 2013 vastgelegd, het streven is om na dit magische jaar een volledige ontkoppeling te hebben van de productiesteun.

De ontkoppeling moet een stimulans zijn voor de Europese agrarische ondernemers om concurrerend en marktgericht te produceren. Landbouwproducten produceren in een concurrerende en marktgerichte atmosfeer vereist kennis, vaardigheden, energie, (financiële) input, vernieuwde productiesystemen en vernieuwde werkwijzen. Het nieuwe landbouwbeleid na 2013 zal leiden tot een nieuwe marktsituatie waar agrarische ondernemers zich op moeten voorbereiden. De huidige jonge agrarische ondernemers zijn de producenten van de toekomst. Het is vooral deze groep die moet investeren en zich moet voorbereiden op het nieuwe landbouwbeleid.

Met een inspirerend congresprogramma wil NAJK alle jonge agrarische ondernemers in Europa bewustmaken van het feit dat de voorbereiding op de nieuwe markt gisteren is begonnen. De sprekers op het congres, afkomstig uit verschillende sectoren met verschillende functies en achtergronden, presenteren hun visie, hun ervaringen en zullen kritisch meedenken over de nieuwe marktsituatie na 2013. Ook jouw inbreng is welkom bij het formuleren van oplossingen, methoden, strategieën en vooruitzichten die de jonge Europese agrarische ondernemer nodig heeft en gaat gebruiken om de concurrentie aan te geven op de nieuwe markt na 2013. 'De producenten voor en van de toekomst moeten klaar zijn voor 2013' wordt het motto!

Kortom; als jonge boer of tuinder mag je dit congres niet missen! Noteer 27 en 28 november daarom vast in je agenda. Bekijk het voorlopige programma en schrijf je in.

'De producenten voor en van de toekomst moeten klaar zijn voor 2013'

27 november (8:30-18:15)
08.30 - 09.00 uur
09.00 -09.05 uur - Ontvangst

- Welkom door Joris Baecke (NAJK)

- Welkom door Wilco de Jong (NAJK)

- Introductie door de Giacomo Ballari (voorzitter CEJA)
- Minister van Landbouw mevr. Gerda Verburg (LNV) Vervolgens wordt door verschillende sprekers, zowel jonge boeren en tuinders uit heel europa als mensen uit de agribusiness, politiek, NGO's en journalistiek gesproken over de volgende onderwerpen:

"Europese jonge boeren en tuinders en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid"

"De mogelijkheden voor jonge competitieve boeren en tuinders in een nieuwe marktsituatie"

17:45-18:15 uur
- Afsluiting

28 november (9:00-17:00)
De tweede dag van het congres staat in het teken van Voedselzekerheid en wordt er stevig gedebatteerd over de toekomst van de Europese en Nederlandse landbouw.

Een van de programma onderdelen is:

Europese agrarische bedrijven nu en in de toekomst (5 jonge boeren en tuinders presenteren hun toekomstvisie m.b.t. hun bedrijf)

Aan het einde van de dag wordt een slotverklaring opgesteld welke wordt aangeboden aan de Europese commissie van landbouw. In deze slotverklaring wordt de visie van de europese jonge agrariërs op de marktsituatie na 2013 uiteengezet en wordt een advies uitgebracht aan de Europese commissie over welke onderwerpen meer aandacht moeten krijgen en wat voor die tijd geregeld moet worden.