Erasmus MC


---

Start bouw Geboortecentrum Erasmus MC-Sophia

Vanaf oktober 2009 kunnen vrouwen in het Geboortecentrum Sophia in een rustige en huiselijke omgeving en onder begeleiding van hun eigen verloskundige bevallen en de kraamtijd doorbrengen. Voetballer Giovanni van Bronckhorst verricht op 27 november op virtuele wijze de feestelijke `aftrap' van de bouw van het Geboortecentrum.

Topzorg
Het Geboortecentrum Sophia is een samenwerking tussen Kraamzorg Rotterdam & omstreken, Verloskundemaatschappen Oost en West en het Erasmus MC. Het is bedoeld voor vrouwen die niet thuis kunnen of willen bevallen, maar voor wie een opname in het ziekenhuis niet in eerste instantie nodig is.
Het Geboortecentrum Sophia wordt gebouwd op het dak van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Zwangere vrouwen die niet thuis kunnen of willen bevallen, kunnen hier terecht voor een huiselijke sfeer en goede zorg, met indien nodig topzorg direct voorhanden.

Aanvalsplan
Geboortecentra in Rotterdam maken deel uit van het gemeentelijke Aanvalsplan Perinatale Sterfte, waarmee sterfte rond de geboorte - in Rotterdam fors hoger dan elders in het land - moet worden Het aanvalsplan is een gemeentelijk interventieplan voor verbeteringen op het gebied van verloskundige uitkomsten door vernieuwende begeleiding vóór en tijdens de zwangerschap, begeleiding tijdens de bevalling en het kraambed en een adequate opvolging van zorg door de jeugdgezondheidszorg. Aan het plan werken mee: het Erasmus MC, GGD Rotterdam-Rijnmond, Verloskundigen Academie Rotterdam (VAR), Verloskundigenkring Rotterdam, Verloskundigen, Kraamzorg Rotterdam & omstreken, Stichting Zorgimpuls, Consultatiebureau Ouder & Kind, Achmea Zorgverzekeraar en het Maasstad Ziekenhuis.

Publicatiedatum: 21 november 2008