Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
25 november 2008

Er zijn tot nu toe 107,5 miljard mensen op aarde geboren

'Hoe veel mensen zijn ooit op aarde geboren?' Het tijdschrift Quest riep deze vraag uit tot de leukste vraag van 2008. Het antwoord kwam van het Centrum Wiskunde & Informatica, dat een actuele berekening maakte: 107,5 miljard.

Veel wetenschappers hebben zich door de jaren heen verdiept in de vraag hoe veel mensen ooit op aarde geboren zijn. Maar die modellen zijn verouderd of bevatten discutabele aannames. Daarom vroeg Quest of statisticus Peter Grünwald van het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam een nieuwe schatting wilde maken.

Grünwald, ook werkzaam als hoogleraar aan de Universiteit Leiden, bestudeerde een verouderd Amerikaans model en paste het aan. Volgens het geactualiseerde model bleken tussen 160.000 voor Christus en nu circa 107,5 miljard mensen geboren te zijn. De huidige 6,7 miljard aardbewoners vormen dus slechts 6 procent van alle mensen die ooit hebben geleefd.

Hoe precies is dit getal? Dat is moeilijk te zeggen. Bevolkingsaantallen en geboortecijfers van de vroege mensheid zijn nauwelijks bekend. Wel is een hardnekkig misverstand te ontkrachten. Want onjuist zijn de veel gehoorde beweringen: 'Er leven nu meer mensen dan ooit gestorven zijn' en 'Meer dan de helft van de mensen die ooit geboren zijn leeft nu nog'.

Quest101
De vraag 'Hoe veel mensen zijn ooit op aarde geboren?' eindigde als eerste in de Quest101. Deze lijst met de 101 leukste vragen van 2008 werd samengesteld door Quest.

Hoe kwam deze top-101 tot stand? Daarbij kreeg het maandblad hulp van een gerenommeerde jury met onder meer André Kuipers, Wim T. Schippers, Midas Dekkers en Giel Beelen. Zij beoordeelden vragen die lezers hadden ingestuurd.

De Quest101, met de leukste 101 vragen en antwoorden, ligt vanaf donderdag 27 november in de winkel.

Quest staat voor braintainment. Het maandblad prikkelt de lezer met verrassende kennis over bijzondere en alledaagse onderwerpen, bijvoorbeeld op het gebied van natuur, geschiedenis, mens & lichaam, techniek en psychologie. Met een oplage van circa 200.000 is Quest het grootste mannenmaandblad van Nederland.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht