Dienstenbond CNV

Nieuws

26 november 2008

ABN AMRO en Fortis gaan toch samen

De kogel is door de kerk!

"Fortis Bank en ABN AMRO hebben als afzonderlijke, onafhankelijke banken geen toekomst", aldus minister Wouter Bos (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. "Door gebruik te maken van de kwaliteiten van deze gezonde banken, kan één nieuwe en sterke Nederlandse bank worden opgebouwd." ABN AMRO wordt het 'leidende merk' in de nieuwe combinatie, maar de naam Fortis blijft vermoedelijk ook bestaan.

Personele gevolgen
De ontvlechting van de twee banken uit hun voormalige moederconcern is naar verwachting begin 2010 voltooid. Bos liet weten dat de overheid op zijn vroegst in 2011 de nieuw te vormen bank in de verkoop zal doen. Vanwege de onzekere situatie in de financiële wereld is het ook onwaarschijnlijk dat er nu een koper gevonden kan worden. De samensmelting van Fortis Bank Nederland en ABN AMRO kost 7800 banen, net zoveel als eerder was becijferd door het consortium (Fortis, RBS en Santander) dat ABN AMRO had overgenomen. CNV Dienstenbond wil zo snel mogelijk meer informatie ontvangen over de nieuwe tijdslijnen, ontwikkelingen en vooral de personele gevolgen.

Opluchting en hoopgevend
CNV Dienstenbond is opgelucht dat er na twee jaar van onzekerheid eindelijk duidelijkheid is voor het personeel. Wij zijn ook blij dat de destijds met het consortium gemaakte afspraken c.q. door hen gedane toezeggingen, zoals `geen gedwongen ontslagen', gerespecteerd blijven. Bovendien klinkt het hoopgevende streven naar een nieuwe en sterke Nederlandse bank, bestaande uit ABN AMRO en Fortis Bank Nederland als muziek in onze oren. Dat geldt ook voor de toekomst van Fortis Verzekeringen Nederland en Fortis Corporate Insurance als twee sterke verzekeringsbedrijven.

Gerrit Zalm: laat je sociaal gezicht zien
Gerrit Zalm, nu nog financieel directeur bij DSB Bank, wordt de nieuwe topman. Hessel Lindenbergh, president-commissaris bij zakenbank NIBC, gaat diezelfde rol vervullen bij de combinatiebank. Dat de beoogde bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zijn kunnen en kunde eerder heeft bewezen, wordt door vriend noch vijand betwijfeld, maar nu krijgt hij optimaal de kans om ook zijn sociaal gezicht uitbundig te vieren. Het integratieproces van het nieuwe ABN AMRO / Fortis is voornamelijk mensenwerk en het gladstrijken van de (cultuur)verschillen bij beide banken is niet de makkelijkste opdracht. Er dient dan ook serieus rekening te worden houden met de menselijke maat. De medewerkers hebben na vele maanden sociale onrust, recht op duidelijkheid en (meer) waardering. CNV Dienstenbond wil direct betrokken worden bij de totstandkoming van de integratie en zal Zalm en ABN AMRO steeds herinneren aan hen sociale plicht. Alleen een toekomstbestendige en samenhangende visie kan rekenen op de steun van CNV Dienstenbond.

Cao-overleg op 27 november as.
De ABN AMRO cao loopt af per 1 januari 2009. Op 27 november as. zullen wij met ABN AMRO bespreken over de mogelijkheid om afspraken te maken over een nieuwe dan wel verlenging van de CAO met een goede loonafspraak. Hiermee geven wij u snel duidelijkheid omtrent uw CAO en kunnen ons focussen op de totstandkoming van een integraal sociaal plan (ISP) en integratieproces en bijbehorende harmonisatie van arbeidsvoorwaarden bij beide banken.

Nieuwe cao ABN AMRO Hypothekengroep
Ook de cao van de ABN AMRO Hypothekengroep (AAHG) loopt af per 1 januari a.s. Op
3 december as. hebben wij een informeel overleg met de directie van AAHG. Mogelijk is er dan ook meer duidelijkheid over de ABN AMRO cao en kunnen wij - alhoewel AAHG en de cao zelfstandig zijn - de uitkomsten hiervan eventueel ook gebruiken bij AAHG. Uiteraard zullen wij de leden bij AAHG hierover apart informeren.

Voor meer informatie over RBS en NewBank/Deutsche bank verwijzen wij u naar de bijlage.

Meer leden = meer invloed = beter resultaat
Het is een open deur, maar het zal helder zijn dat CNV Dienstenbond meer voor de medewerkers bij de verschillende ABN AMRO onderdelen kan betekenen, naarmate het aantal leden groter is. Maak daarom uw ongeorganiseerde collega vandaag nog lid van CNV Dienstenbond. Surf voor direct online aanmelden naar: www.cnvdienstenbond.nl. Maak een kopie van deze informatie voor uw geïnteresseerde collega en wijs hem of haar op het lidmaatschap.
Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ahmed Kansouh:
023-5651052 of a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl.