Ziekenhuisgroep Twente


---

Behandelprogramma voor zwaarlijvigheid bij kinderen gestart (26-11-2008)

samenwerking ZGT en Gemeente Hengelo

September 2008 is in Hengelo een groep kinderen gestart met ControlXL, behandelprogramma voor zwaarlijvige kinderen. De groep bestaat uit 12 kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar.
Het programma wordt aangeboden vanuit ZGT en staat onder medische supervisie van kinderarts J.C. Bakker â ZGT Hengelo.

Overgewicht bij kinderen vormt een enorm en toenemend probleem Op dit moment is maar liefst 1 op de 5 kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar te dik. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans op gezondheidsklachten bij het ouder worden, bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten en slijtage aan de gewrichten. Ook zijn de psychosociale gevolgen van overgewicht ingrijpend. Dikke kinderen hebben vaak een negatief zelfbeeld, emotionele problemen, gedragsproblemen, worden gepest en raken sociaal geïsoleerd.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds weer dat minder calorie-inname in combinatie met meer bewegen de beste resultaten geeft bij het werken aan een gezond gewicht.
Hierin vragen kinderen om een speciale aanpak, die resultaat geeft en waarin het kind spelenderwijs een gezond gewicht krijgt. Hierbij moeten de ouders actief betrokken worden, zodat zij hun kinderen kunnen stimuleren en begeleiden.
Deze aanpak wordt geboden door ControlXL waarin levensstijlverandering en ouderparticipatie centraal staan. Het programma wordt verzorgd door een kinderfysiotherapeut, diëtist en psycholoog van ZGT.

Intensief en integraal
Gemeente Hengelo onderkent de overgewichtproblematiek en heeft dit â net als vele andere Twentse Gemeenten â opgenomen als speerpunt in haar gezondheidsbeleid.
'Deze aanpak past heel goed in onze Twentse aanpak tegen overgewicht', aldus wethouder Bert Otten. Hij is bestuurlijk trekker vanuit de Regio Twente tegen overgewicht. 'Vooral de intensieve en integrale benadering leidt tot goede resultaten.'

Om het bewegen van de kinderen te stimuleren en om terugval naar inactiviteit te voorkomen, heeft Gemeente Hengelo geld beschikbaar gesteld voor een natraject van een half jaar waarin de kinderen gezamenlijk bewegen en actief worden doorgeleid naar een reguliere vorm van bewegen en sport.
Dit natraject wordt verzorgd in samenwerking met Sportcentrum Fitpunt in Hengelo.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

mevrouw A. Hoek-van den Bos,
projectleider ControlXL,
telefoon 074 290 49 50 / 06 515 44 101

Gemeente Hengelo
afdeling Communicatie,
telefoon 074 245 90 99

---