Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Belgie


Officiële resultaten sociale verkiezingen

Zo'n 6.500 bedrijven startten in december 2007 de procedure sociale verkiezingen op, tot de oprichting of de hernieuwing van ongeveer 6.500 Comités voor Preventie en Bescherming op het werk en 3.300 Ondernemingsraden.

Voor iets minder dan 992.000 werknemers werd in de onderneming waar ze tewerkgesteld zijn de procedure voor de oprichting van een ondernemingsraad opgestart. Voor 1.113.000 werknemers werd de procedure voor de oprichting van een comité opgestart.

De grafieken die we hier presenteren, zijn gebaseerd op de resultaten die verzonden werden door de ondernemingen naar de FOD. De administratie is dus afhankelijk van de privé-ondernemingen. Deze laatsten moeten zelf het initiatief nemen (in tegenstelling tot de politieke verkiezingen waar de overheid zelf de verkiezingen in handen heeft). We presenteren hier dus de resultaten die gevalideerd werden door de onderneming en door het begeleidingscomité waarin ook afgevaardigden van de vakbonden zetelen.

Het verzamelen van de resultaten gebeurde in 2008 voor meer dan 95% via de internetapplicatie ter beschikking gesteld van de ondernemingen. Ondanks het feit dat deze elektronische overdracht van gegevens niet verplicht was, heeft slechts een kleine minderheid van de ondernemingen gebruik gemaakt van de papieren statistische steekkaart. Dit hoge percentage van gebruik van de internetapplicatie toont de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie aan.

Deze techniek van verzending:

* vermindert de administratieve lasten van de ondernemingen,
* vermindert het aantal gebruikte papieren documenten,
* verhoogt de kwaliteit van de gegevens in de databank en
* versnelt de behandeling van de resultaten door de diensten van de FOD.

Met behulp van deze techniek van verzending kunnen de resultaten nu ook vlugger verzameld worden dan vroeger. Op het einde van de verkiezingsperiode van 2 weken (van 5 tot 18 mei), werden al 89% van de verkiezingsresultaten geregistreerd.

Een speciale module op de website van de FOD werd gecreëerd, gewijd aan de organisatie van de sociale verkiezingen. Deze module werd door 65.000 bezoekers geconsulteerd sinds het begin van de procedure. Daarenboven heeft de helpdesk van de FOD geantwoord op meer dan 10.000 schriftelijke vragen (per mail en per brief) over praktische problemen en juridische kwesties. Een gelijk aantal vragen werd ook via telefoon door de helpdesk afgehandeld.

Tot en met de sociale verkiezingen van 2004 moesten de ondernemingen zelf een afschrift sturen per post van de informatie in het kader van de sociale verkiezingen aan de drie vakbonden en aan de Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel. Dit gebeurde meestal per aangetekende brief. In 2008 konden de ondernemingen deze formulieren onder elektronische vorm versturen naar één centraal mailadres bij de Federale Overheidsdienst. Deze dienst verspreidde nadien de informatie naar de verschillende representatieve organisaties.


* Resultaten sociale verkiezingen 2008
* Classificatie "Ondernemingen met of zonder handels- en industriële finaliteit": overzicht paritaire comités