Eindelijk een Kinderombudsman

27 november 2008, Den Haag - Eindelijk komt er een Kinderombudsman, een man of vrouw die in Nederland de belangen van kinderen gaat behartigen. Een wetsvoorstel van PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib voor het aanstellen van een Kinderombudsman kan op de steun rekenen van een Kamermeerderheid en van minister Rouvoet van Jeugd en Gezin.

Unicef is een van de organisaties die de afgelopen jaren intensief bij de overheid hebben gelobbyd voor de komst van deze 'waakhond' van de rechten van kinderen. Simone Bommeljé, kinderrechtenspecialist van Unicef Nederland, is dan ook zeer blij met het besluit. Hoe de Kinderombudsman in de praktijk te werk zal gaan moet nog worden uitgewerkt, maar één ding staat al bij voorbaat vast: "De drempel naar de Kinderombudsman moet zo laag mogelijk zijn, zodat kinderen en jongeren hem of haar makkelijk kunnen bereiken. De Kinderombudsman is voor hen herkenbaar, luistert naar hun problemen en zorgt voor oplossingen. Als kinderen dit ook zo daadwerkelijk ervaren, zijn wij tevreden."

Geen dubbel werk
De Kinderombudsman vaart straks onder de vlag van Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Net als Brenninkmeijer zal deze functionaris onafhankelijk van de overheid kunnen opereren, met wettelijk vastgelegde taken en bevoegdheden. "Een eerder voorstel voor het aanstellen van een Kinderombudsman kwam niet door de Kamer, met als argument dat er in Nederland al genoeg instanties zijn die zich inzetten voor kinderen, zoals de Bureaus Jeugdzorg," zegt Bommeljé. "Maar het is ook niet de bedoeling dat de Kinderombudsman de taken van deze instanties overneemt. Hij of zij krijgt een coördinerende rol en zal zeker geen dubbel werk doen."

De Kinderombudsman zal dan ook kinderen doorverwijzen naar de juiste instantie, of zelf in actie komen als bijvoorbeeld een probleem zo vaak voorkomt dat er speciale maatregelen nodig zijn. Daarbij kan hij of zij gebruikmaken van de kennis en kunde van de medewerkers van de Nationale ombudsman.

Datum vrijhouden
De Nationale ombudsman bepaalt in belangrijke mate wie de eerste Kinderombudsman van Nederland gaat worden. Simone Bommeljé: "Hij draagt een aantal kandidaten voor en het parlement moet hieruit een keuze maken." Unicef wil graag nauw betrokken blijven bij het werk van de Kinderombudsman. In elk geval zal de nieuwe voorvechter van kinderrechten 20 november 2009 moeten vrijhouden voor een grootschalig evenement, dat Unicef op deze datum in het kader van het twintigjarig bestaan van het Verdrag voor de Rechten van het Kind zal houden. "Daarvoor is de Kinderombudsman alvast van harte uitgenodigd!," aldus Bommeljé.