FloraHolland


Nationale strategische visie van tuinbouwbedrijfsleven en overheid

Greenports als internationale duurzame clusters in stedelijke delta's

DEN HAAG, 26 november 2008 (persbericht) - Het tuinbouwbedrijfsleven en vertegenwoordigers van de overheid, zoals provincies en gemeenten, hebben een strategische visie voor de sector tot 2040 ontwikkeld. Het is zowel in Nederland als wereldwijd voor het eerst dat bedrijfsleven en overheid gezamenlijk hun visie op de toekomst van een branche formuleren. De tuinbouwsector is een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie. Greenport(s) Nederland is als tuinbouwcluster de eerste sector die gezamenlijke visieontwikkeling heeft aangedurfd. In de Visie 2040 wordt een heldere beschrijving gegeven van ontwikkelingen, trendbreuken, analyses en doelstellingen vanuit een mondiale invalshoek. De tuinbouwsector speelt met de Visie 2040 in haar volle breedte (publiek en privaat) in op strategische visies en dossiers van landelijke en provinciale overheden. Gisteren overhandigde voorzitter Sjaak van der Tak van Greenport(s) Nederland de Visie 2040, getiteld `Excelleren', aan minister Gerda Verburg van LNV en voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW.

Het huidige tuinbouwcluster is een sector die zowel op de handelsbalans als in werkgelegenheid een belangrijke bijdrage levert aan de economie in Nederland. De tuinbouw heeft een sterke mondiale positie door een combinatie van passie, talent en economie. Dat zijn - zo blijkt in de visie - de kenmerken van alle succesvolle clusters in de wereld. Het tuinbouwcluster wil die positie behouden en verder uitbouwen. Dat lukt niet, zo wordt in de Visie 2040 geconstateerd, door potverteren of consolideren, maar door excelleren. De sector moet proactief knelpunten en kansen oppakken, want er moet nog veel gebeuren op het gebied van ruimte, bereikbaarheid, markt en innovatie. "Deze visie kenschetst heden en toekomst. Sterk, en de visie staat als een huis", vond Verburg, "Zo kennen we de tuinbouw en ik ben trots op de tuinbouw. Door als eerste met deze strategische visie te komen, is de sector een voorbeeld voor andere sectoren." Zowel Verburg als Wientjes refereerden aan het zware economische weer. "Maar de tuinbouw getuigt van buitengewoon ondernemerschap en durf om ondanks de malaise met een visie te komen. Excellent!", zo stelde Wientjes.

Recessieproof maken
In de Greenport(s) Visie 2040 stelt de sector Europa en de nieuwe afzetmarkten centraal. Het opbouwen van internationale marktposities, het adequaat inrichten van de ruimte, het realiseren van een goede bereikbaarheid en het verduurzamen van de tuinbouw zijn uitdagend en eisen ondernemerschap. "Daarom is", zo lichtte Van der Tak toe, "2040 dichterbij dan we denken. Vooral in een tijd waarin óók de tuinbouw voelbaar te maken heeft met de recessie, is het goed dat wordt nagedacht over keuzes voor de lange termijn. Dit geeft juist voor de huidige activiteiten richting, zin en perspectief". De visie helpt overheid en bedrijfsleven om zorgvuldig met de sector om te gaan en levert argumenten om tegenslag op korte termijn te overwinnen.
Hoe gaat Greenport(s) Nederland dit bewerkstelligen? Door onder meer een verdubbeling van de productiewaarde, het clusteren van tuinbouwgebieden (gezien vanuit de Nederlandse delta), en door het realiseren van een modulair Europees transportnetwerk voor versproducten. Ook werkt de sector aan toegevoegde waardecreatie, verdere veredeling en duurzame productie en logistiek. Behoud en versterking van het tuinbouwcluster is gelegitimeerd vanuit de bijdrage aan de stijgende mondiale behoefte aan voedsel en groen en aan de inrichting en leefbaarheid van stedelijke delta's overal in de wereld.

Duurzaamheid vanzelfsprekend
Duurzame ontwikkeling ziet de tuinbouw niet als kans of bedreiging, maar als vanzelfsprekendheid. Dit uit zich onder andere in de keuze voor duurzame energiebronnen, inrichting van duurzame multifunctionele tuinbouwgebieden, duurzame transport- en productiesystemen, de toepassing van kringloopprocessen en het mede oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

De Visie 2040 wordt in de komende maanden verder ingevuld. De digitale versie van de visie van de Greenport(s) staat op de website www.greenportsnederland.nl. Klik hier voor de PDF versie van Visie 2040.

Bij de foto: Minister Gerda Verburg van LNV, Sjaak van der Tak van Greenport(s) Nederland (midden) en voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW (rechts) tijdens de overhandiging van de Visie 2040, getiteld `Excelleren'.

Over Greenport(s) Nederland
De strategie van Greenport(s) Nederland is gebaseerd op het opereren vanuit gezamenlijke belangen: vanuit het bedrijfsleven, belangenorganisaties en vanuit de locale, provinciale en landelijke overheid. Door een netwerkstructuur worden de ontwikkelingen van vijf kernen (de greenports) en de overige productielocaties in de glastuinbouw, boom- en bollenteelt (satellietgebieden) met elkaar verbonden.